Siirry sisältöön

Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

26.11.2021
Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

Omaishoitajana saan aina kuulla, että itsestä kannattaa pitää huolta. Minua hieman ärsyttää tuo ohje, sillä aikaa ja voimavaroja itsestä huolehtimiseen ei tahdo olla ja olemme puolisoni kanssa tilanteessamme varsin yksin. Mietinkin, mistä tällaisessa tilanteessa voisi aloittaa?

Myös itsestä huolehtiminen vaatii voimavaroja. Etenkin uupuneena elämä ja näköalakin kapeutuvat. Ihminen tekee vain sen, minkä jaksaa. Silloin kuitenkin juuri tarvittaisiin erilaisia voimauttavia asioita elämään.

Kun omat voimavarat eivät riitä, olisi tärkeä ottaa oma tilanne jonkun ammattihenkilön kanssa puheeksi ja ryhtyä yhteistyössä suunnittelemaan toimenpiteitä oman tilanteen helpottamiseksi. Jo se, että omasta tilanteesta pääsee puhumaan, on ensimmäinen askel voimavarojen kasvattamiseksi. Tämän lisäksi on tärkeää myös lähteä rakentamaan konkreettisia toimenpiteitä, jotta voimautumista voisi tapahtua.

Apua kannattaa lähteä hakemaan hyvissä ajoin, jo ennen kuin uupuu. Yksi tapa lähteä liikkeelle on esimerkiksi ottaa yhteyttä Omaishoitajaliiton neuvontapuhelimeen. Tiedot löytyvät verkkosivustolta omaishoitajat.fi. Myös Aivoliiton verkkosivuille on koottu tukikanavia läheiselle aivoliitto.fi/ aivoverenkiertohairio/laheiselle. Hakeakseen apua näistä tukikanavista ei tarvitse olla virallisesti omaishoitaja (ts. tehnyt omaishoitosopimuksen kunnan kanssa).

Psykologi Timo Teräsahjo

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2021.

Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta