Siirry sisältöön

Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

26.11.2021
Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?

Laulamista voi kokeilla puheen tuottamisen harjoitteluun, erityisesti jos afasiaan liittyy puhemotorista pulmaa (apraksiaa). Laulamisen avulla sanoja lausutaan hitaasti, joka voi helpottaa artikulaatiota - ja lisäksi yhdessä laulamisen aikana toisen suun liikkeet toimivat hyvänä puheentuoton mallina.

Voitte aluksi kuunnella jonkin helpon ja tarttuvan kappaleen kertosäkeen pari kertaa ja sitten hyräillä sen mukana. Sitten mukaan voi ottaa sanojen ääneen lausumista, niin että koetatte painottaa kappaleen tekstin rytmiä. Sanat voi kirjoittaa paperille - ja rytmittää kädellä taputtaen sanojen alkuja. Jos sanojen lausuminen alkaa sujua hyvin laulun mukana, taustalla olevaa musiikkia voi hiljentää, mutta yrittää silti tuottaa sanat samassa rytmissä. Jos sanoja ei pysty lainkaan tuottamaan, mukana voi laulaa vaikka vain yhdellä äänteellä.

Musiikkitoiminta on joka tapauksessa aivoille hyvää aktiviteettia, erityisesti jos mukana on liikettä ja positiivista mieltä. Kertosäkeen mukana voi laulaa vaikka samalla tanssien. Samaa harjoitusta kannattaa kokeilla muutamaan kertaan, jotta näkee, onko laulamisesta apua puheen tuottoon juuri omalla kohdalla. Musiikin kuuntelu yhdessä kotona on myös aivoille tehokasta ja mukavaa yhteistä tekemistä, jota kannattaa harrastaa myös ilman treenitavoitteita. Mukavia musiikkihetkiä!

Puheterapeutti Maria Vinberg

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 4/2020.

Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta

 • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

  3.3.2023

  Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

 • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

  30.9.2022

  68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

 • Mitä tarkoittaa dysartria?

  7.3.2022

  Miten dysartria eroaa afasiasta?

 • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

  7.3.2022

  Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

 • Afasia vaikuttaa mielialaan

  26.11.2021

  Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?

 • Miten kerron avuntarpeestani, kun haen Kelan vammaistukea?

  26.11.2021

  Minulla on vuosi sitten saadun aivoverenkiertohäiriön seurauksena vaikeuksia ihan jokapäiväisissä kotiaskareissa ja kaikessa vähänkin fyysisessä tekemisessä. Olen nyt palannut työelämään, mutta arjen haasteet ovat edelleen suuria. Saan kyllä päivittäin apua puolisoltani, ja töitä teen etätyönä kotona. Olen nyt hakemassa vammaistukea Kelasta. Miten osaisin kertoa avuntarpeestani hakemuksessa?

 • Mikä helpottaisi keskustelua?

  26.11.2021

  Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

 • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

  26.11.2021

  Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?

 • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

  26.11.2021

  Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

 • Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

  26.11.2021

  Yhdistyksessämme on mukana ihmisiä, joilla on afasia. He jäävät kuitenkin helposti ulos keskusteluista. Miten heidät saisi mukaan porukkaan?