Siirry sisältöön

Mitä voin tehdä, kun en pysy keskusteluissa mukana?

26.11.2021
Mitä voin tehdä, kun en pysy keskusteluissa mukana?

En aina pysy keskusteluissa mukana, vaikka pyydän muita puhumaan rauhallisemmin. Mitä muuta voisin tehdä?

Keskusteluita voi olla vaikea seurata esimerkiksi afasian tai kuulonaleneman vuoksi. Joskus muistikin voi tehdä tepposet, ja keskustellut asiat unohtuvat nopeasti. Silloin kannattaa kokeilla piirtämistä osana keskustelua. Se on hyvä keino erityisesti silloin, jos kirjoittaminen ei ole vaihtoehto. Piirtäminen tukee puheen ymmärtämistä, asioiden muistamista ja asioiden mieleen palauttamista samaan tapaan kuin kirjoitettu teksti.

Kun keskustelukumppani piirtää samaan tahtiin kun juttelee, keskustelun rytmi hidastuu. Rauhallista puhetta taas on helpompi seurata. Piirtämistä voi harjoitella ensin kaverin kanssa esimerkiksi piirrä ja arvaa -leikin avulla, jossa apuna voi käyttää vaikka Junior Alias -kortteja. Piirtämällä voi tehdä myös kalenterimerkintöjä, joka on hyvä keino sekä tulevan suunnitteluun että menneistä tapahtumista kertomiseen.

Ota pienen harjoittelun jälkeen kynä ja paperia mukaan uuteen tilanteeseen. Pyydä vastapuolta havainnollistamaan asioita piirtämällä ja tukisanoja kirjoittamalla. Piirrä myös itse, kun haluat kysyä jotakin tai piirrä jo valmiiksi asioita muistin tueksi asiointireissulle. Tässä ei tarvita taiteellista otetta, vaan kokeilunhalua!

Aivoliiton Kommunikaatiokeskus järjestää ajoittain piirtämisestä maksuttomia verkkotyöpajoja, joihin kannattaa ilmoittautua mukaan, jos sinulla tai läheiselläsi on afasia. Seuraa Aivoliiton tapahtumakalenteria tai kysy lisää: Enable JavaScript to view protected content..

Puheterapeutti Maria Vinberg

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2021.

Kuva: Mostphotos

 

Lisää aiheesta

 • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

  3.3.2023

  Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

 • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

  30.9.2022

  68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

 • Mitä tarkoittaa dysartria?

  7.3.2022

  Miten dysartria eroaa afasiasta?

 • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

  7.3.2022

  Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

 • Ymmärtämisen vaikeudet korostuvat väsyneenä

  26.11.2021

  Vaimollani oli aivoverenvuoto aivojen vasemmalla puolella ja fyysisesti hän on kuntoutunut melko hyvin. Käymme lenkillä päivittäin. Olen kuitenkin huomannut, että hän vastaa välillä aiheen ohi, kun keskustelemme. Eikö hän jaksa keskittyä vai mistä on kyse?

 • Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

  26.11.2021

  Omaishoitajana saan aina kuulla, että itsestä kannattaa pitää huolta. Minua hieman ärsyttää tuo ohje, sillä aikaa ja voimavaroja itsestä huolehtimiseen ei tahdo olla ja olemme puolisoni kanssa tilanteessamme varsin yksin. Mietinkin, mistä tällaisessa tilanteessa voisi aloittaa?

 • Mitä tarkoitetaan lihasjänteyden muutoksilla?

  26.11.2021

  Mitä tarkoittaa, kun aivoinfarktin sairastaneella on lihasjänteyden muutoksia ja spastisuutta?

 • Pysäköintitunnus liikuntaesteisen henkilön kuljettamiseen

  26.11.2021

  Sairastin aivoinfarktin puoli vuotta sitten, ja lääkärit olivat sitä mieltä, että joudun luopumaan ajokortistani. Voinko saada invapysäköintiluvan, vaikka en itse enää AVH:n jälkeen ajakaan autoa. Käytän ulkona rollaattoria ja vaimollani on ajokortti. Hän yleensä kuljettaa minua tarvitessani meidän autollamme. Joskus saan myös lapsilta apua kuljettamiseen. Liikkuminen ja esimerkiksi kaupassa asioiminen olisi helpompaa, jos voisi pysäköidä invapaikalle.

 • Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

  26.11.2021

  Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?

 • Afasia vaikuttaa mielialaan

  26.11.2021

  Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?