Siirry sisältöön

Mitä tarkoittaa dysartria?

7.3.2022
Mitä tarkoittaa dysartria?

Miten dysartria eroaa afasiasta?

Pyytävätkö ihmiset usein toistamaan mitä sanoit? Aivoverenkiertohäiriö voi aiheuttaa dysartriaa eli puhelihasten heikkoutta sekä puheliikkeiden säätelyn vaikeuksia. Dysartriassa ei ole häiriötä kielellisen prosessoinnin alueilla aivoissa, mikä erottaa sen afasiasta.

Vaikka dysartrinen puhe on usein epäselvää, puheen ymmärtämisessä tai lukemisessa ei ole yleensä ongelmia. Dysartria voi kuulua puheessa vaikeuksina säädellä puhenopeutta, ja puhe voikin kuulostaa siltä kuin se ryöpsähtelisi. Äänen voimakkuus voi myös vaihdella: se voi olla tavallista hiljaisempi tai voimakkaampi. Dysartriaan liittyy usein myös nielemisvaikeuksia.

Keskittyminen puheen tuottamiseen voi auttaa selkeyttämään puhetta. Kokeile puhua hitaammin, tärkeimpiä sanoja painottaen ja artikulointiin keskittyen. Lämmittelyksi ja lihasten aktivoimiseksi voit tehdä erilaisia liike- ja artikulaatioharjoituksia vaikka peilin edessä: aukaise ja sulje suuta, puhalla poskiin ilmaa ja liikuttele kieltä eri suuntiin, toistele tavuja rauhallisessa tempossa.

Puheterapeutti Maria Vinberg, Aivoliitto ry

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2022.

Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta

 • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

  3.3.2023

  Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

 • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

  30.9.2022

  68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

 • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

  7.3.2022

  Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

 • Mitä tarkoitetaan lihasjänteyden muutoksilla?

  26.11.2021

  Mitä tarkoittaa, kun aivoinfarktin sairastaneella on lihasjänteyden muutoksia ja spastisuutta?

 • Pysäköintitunnus liikuntaesteisen henkilön kuljettamiseen

  26.11.2021

  Sairastin aivoinfarktin puoli vuotta sitten, ja lääkärit olivat sitä mieltä, että joudun luopumaan ajokortistani. Voinko saada invapysäköintiluvan, vaikka en itse enää AVH:n jälkeen ajakaan autoa. Käytän ulkona rollaattoria ja vaimollani on ajokortti. Hän yleensä kuljettaa minua tarvitessani meidän autollamme. Joskus saan myös lapsilta apua kuljettamiseen. Liikkuminen ja esimerkiksi kaupassa asioiminen olisi helpompaa, jos voisi pysäköidä invapaikalle.

 • Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

  26.11.2021

  Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?

 • Afasia vaikuttaa mielialaan

  26.11.2021

  Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?

 • Miten kerron avuntarpeestani, kun haen Kelan vammaistukea?

  26.11.2021

  Minulla on vuosi sitten saadun aivoverenkiertohäiriön seurauksena vaikeuksia ihan jokapäiväisissä kotiaskareissa ja kaikessa vähänkin fyysisessä tekemisessä. Olen nyt palannut työelämään, mutta arjen haasteet ovat edelleen suuria. Saan kyllä päivittäin apua puolisoltani, ja töitä teen etätyönä kotona. Olen nyt hakemassa vammaistukea Kelasta. Miten osaisin kertoa avuntarpeestani hakemuksessa?

 • Mikä helpottaisi keskustelua?

  26.11.2021

  Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

 • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

  26.11.2021

  Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?