Siirry sisältöön

Hyvät ihmissuhteet ovat aivoterveyden perusta

24.9.2018
Hyvät ihmissuhteet ovat aivoterveyden perusta

Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millainen vaikutus hyvillä ihmissuhteilla ja läheisyydellä on aivojemme terveyteen.

Ihminen tarvitsee muiden ihmisten läsnäoloa ja kosketusta. Aktiivinen sosiaalinen verkosto pitää aivot vireinä ja aktiivisina. Lisäksi hyvät ihmissuhteet nostavat mielialaa. Niillä tiedetään olevan hyvin tärkeä vaikutus aivojen toiminnalle.

Sosiaalisuus ja yhdessäolo ovat hyvän aivoterveyden a ja o. Yhteinen puuhastelu ystävän, perheenjäsenen tai työkaverin kanssa tekee hyvää aivoillemme monella tasolla. Se rentouttaa, lisää onnentunteita ja tuo tähän hetkeen ihanalla tavalla. Ja mikä tärkeintä – ihminen elää kosketuksesta.

 

Lisää aiheesta

 • Aivot ovat seksin moottori

  17.1.2023

  Seksi ei ole pelkkää kestävyysliikuntaa, vaan huikeaa kokonaisvaltaista kehon ja mielen huoltoa. Se paitsi lievittää stressiä ja ahdistusta, myös parantaa unenlaatua ja mielialaa. Rakastellessa elimistöön vapautuu hormonicocktail, jolla on kehon hyvinvoinnille suotuisia vaikutuksia.

 • Kun ei ole ketään, jolle olisi tärkeä – mistä lievitystä yksinäisyyteen?

  16.12.2021

  Yksinäisyys on vaikea ja syvä tunne, joka voi viedä pohjalle, masentaa ja sairastuttaa. Yksinäisyyttä vastaan on mahdollista taistella, kun lähtee etsimään polkuja ulos yksinäisyyttä ylläpitävästä labyrintista.

 • Kosketus hellii aivoja

  13.6.2019

  Stressi lievenee – verenpaine laskee. Koskettaminen on sanatonta kieltä, joka tuottaa suoranaisia terveyshyötyjä kertomalla välittämisestä ja huolenpidosta. Mutta saako kosketuksen terveysedut kerättyä myös muualta kuin merkityksellisistä ihmissuhteista?

 • Ihmissuhteet ilona ja tukena

  5.11.2018

  Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen lisää mielen ja aivojen hyvinvointia.

 • Harrasta - aktivoit aivojasi

  5.11.2018

  Harrastukset, mielekäs toiminta ja uuden oppiminen tekevät hyvää aivoille. Harrastukset antavat myös henkistä virkistystä ja vastapainoa työlle.

 • Ystävät pitävät aivot terävinä

  24.9.2018

  Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen elämä ovat tärkeitä kivijalkoja mielen ja aivojen hyvinvoinnissa.