Siirry sisältöön

AVH voi vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin

26.11.2021
AVH voi vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin

Voiko AVH:n sairastamisen jälkeen tulla ongelmia lantionpohjan toimintaan? Mihin kaikkiin asioihin lantionpohjan lihakset vaikuttavat?

Lantionpohja on sidoksissa hyvinkin kokonaisvaltaisesti kehomme eri toimintoihin. Lantionpohjalla on yhdessä lantion alueen kanssa merkittävä tehtävä kehon tuen ja toiminnan kannalta. Se tukee lantiota ja lanneselkää yhdessä pallean, syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa.

Erilaisissa arkipäivän toiminnoissa lantionpohjan tehtävänä on kannatella ja tukea lantion alueen sisäelimiä sekä supistua ja rentoutua. Ponnistustilanteissa, aivastaessa tai nostaessa erilaisia taakkoja lantionpohjan lihakset tukevat peräaukkoa, virtsaputkea ja naisilla emätintä. Lantionpohjan lihakset osallistuvat yhdessä vartalon muiden lihasten kanssa kehon asennonhallintaan ja toimintaan, keuhkotuuletukseen sekä alaraajojen toimintaan.

Hyvin toimivilla lantionpohjan lihaksilla tuetaan pallean toimintaa keuhkoventilaation tehostumiseksi. Pallean ja lantionpohjan toiminnalla on myös vaikutusta suoliston toimintaan. Pallean tehtävä on antaa suolistolle luontevaa liikettä, jota suolisto tarvitsee toimiakseen.

Lihasten hyvällä toiminnalla voidaan ennaltaehkäistä virtsan- ja ulosteenpidätysongelmia, laskeumia ja kipua, sekä parantaa elämänlaatua ja vaikuttaa seksuaalitoimintoihin.

Lantionpohjassa voi esiintyä toimintahäiriöitä niin miehillä kuin naisillakin. Aivoverenkiertohäiriön jälkeen lantionpohjaa sääteleviin hermoverkkoihin voi tulla häiriöitä. Häiriöt hermoverkoissa voivat aiheuttaa ongelmia virtsarakon toiminnassa, suoliston säätelyssä, lantionpohjan toiminnassa sekä seksuaalisissa toiminnoissa.

Fysioterapeutti Marja Korpela, Aivoliitto ry

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 2/2021.

Lisää aiheesta

  • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

    3.3.2023

    Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

  • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

    30.9.2022

    68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

  • Mitä tarkoittaa dysartria?

    7.3.2022

    Miten dysartria eroaa afasiasta?

  • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

    7.3.2022

    Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

  • Mikä helpottaisi keskustelua?

    26.11.2021

    Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

  • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

    26.11.2021

    Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?

  • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

    26.11.2021

    Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

  • Ymmärtämisen vaikeudet korostuvat väsyneenä

    26.11.2021

    Vaimollani oli aivoverenvuoto aivojen vasemmalla puolella ja fyysisesti hän on kuntoutunut melko hyvin. Käymme lenkillä päivittäin. Olen kuitenkin huomannut, että hän vastaa välillä aiheen ohi, kun keskustelemme. Eikö hän jaksa keskittyä vai mistä on kyse?

  • Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

    26.11.2021

    Yhdistyksessämme on mukana ihmisiä, joilla on afasia. He jäävät kuitenkin helposti ulos keskusteluista. Miten heidät saisi mukaan porukkaan?

  • Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

    26.11.2021

    Omaishoitajana saan aina kuulla, että itsestä kannattaa pitää huolta. Minua hieman ärsyttää tuo ohje, sillä aikaa ja voimavaroja itsestä huolehtimiseen ei tahdo olla ja olemme puolisoni kanssa tilanteessamme varsin yksin. Mietinkin, mistä tällaisessa tilanteessa voisi aloittaa?