AVH voi vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin

26.11.2021
AVH voi vaikuttaa lantionpohjan lihaksiin

Voiko AVH:n sairastamisen jälkeen tulla ongelmia lantionpohjan toimintaan? Mihin kaikkiin asioihin lantionpohjan lihakset vaikuttavat?

Lantionpohja on sidoksissa hyvinkin kokonaisvaltaisesti kehomme eri toimintoihin. Lantionpohjalla on yhdessä lantion alueen kanssa merkittävä tehtävä kehon tuen ja toiminnan kannalta. Se tukee lantiota ja lanneselkää yhdessä pallean, syvien vatsa- ja selkälihasten kanssa.

Erilaisissa arkipäivän toiminnoissa lantionpohjan tehtävänä on kannatella ja tukea lantion alueen sisäelimiä sekä supistua ja rentoutua. Ponnistustilanteissa, aivastaessa tai nostaessa erilaisia taakkoja lantionpohjan lihakset tukevat peräaukkoa, virtsaputkea ja naisilla emätintä. Lantionpohjan lihakset osallistuvat yhdessä vartalon muiden lihasten kanssa kehon asennonhallintaan ja toimintaan, keuhkotuuletukseen sekä alaraajojen toimintaan.

Hyvin toimivilla lantionpohjan lihaksilla tuetaan pallean toimintaa keuhkoventilaation tehostumiseksi. Pallean ja lantionpohjan toiminnalla on myös vaikutusta suoliston toimintaan. Pallean tehtävä on antaa suolistolle luontevaa liikettä, jota suolisto tarvitsee toimiakseen.

Lihasten hyvällä toiminnalla voidaan ennaltaehkäistä virtsan- ja ulosteenpidätysongelmia, laskeumia ja kipua, sekä parantaa elämänlaatua ja vaikuttaa seksuaalitoimintoihin.

Lantionpohjassa voi esiintyä toimintahäiriöitä niin miehillä kuin naisillakin. Aivoverenkiertohäiriön jälkeen lantionpohjaa sääteleviin hermoverkkoihin voi tulla häiriöitä. Häiriöt hermoverkoissa voivat aiheuttaa ongelmia virtsarakon toiminnassa, suoliston säätelyssä, lantionpohjan toiminnassa sekä seksuaalisissa toiminnoissa.

Fysioterapeutti Marja Korpela, Aivoliitto ry

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 2/2021.