Siirry sisältöön

Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

26.11.2021
Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

Yhdistyksessämme on mukana ihmisiä, joilla on afasia. He jäävät kuitenkin helposti ulos keskusteluista. Miten heidät saisi mukaan porukkaan?

Paljon auttaa jo se, että muut yhdistyksen jäsenet tietävät, mistä afasiassa on kyse. Tutustukaa siis afasian oireisiin yhdessä, jotta kielelliset vaikeudet on helpompi ottaa huomioon. Ottakaa tavaksi kirjoittaa puheenaiheita näkyville, niin keskustelussa on helpompi pysyä mukana. Kokeilkaa myös puheenvuorojen jakamista, tai pienempiin ryhmiin jakautumista. Suuressa ryhmässä käy helposti niin, että äänessä ovat vain ne, joilla puhe luonnistuu helposti.

Lisäksi voisitte lisätä toimintaanne tekemistä, jossa puhe ei ole niin suuressa roolissa. Lautapelit kuten Huojuva torni, Jatsi, ja Domino ovat kokeilemisen arvoisia. Myös Bingo ja Levyraati voivat toimia hyvin. Tietovisatkin ovat hyviä, jos vastausvaihtoehdot ovat näkyvillä ja niistä on rauhassa aikaa valita omasta mielestä sopiva vaihtoehto esimerkiksi ympyröimällä (etsikää sopivia tietovisoja esim. päivälehdistä, netistä ja lautapeleistä). Voitte lisätä pelailuun mukaan myös jonkin pienen palkinnon, niin saatte mukaan lisää jännitystä.

On hyvä muistaa, että vaikka keskustelua käytetään usein tiedon vaihtoon, myös jutustelu ilman varsinaista tiedonvaihtoa on tärkeää. Keskustelut pitävät yllä ihmissuhteita, ja niihin on tärkeää saada osallistua, vaikka oma sanavarasto olisi niukempikin. Pelkkä hyväksyvä yhdessäolo, vaikka pelailun merkeissä, tarjoaa hyvää vertaistukea.

Puheterapeutti Maria Vinberg

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2021.

Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta