Siirry sisältöön

Terveydenhuollon maksukatto

15.3.2019
Terveydenhuollon maksukatto

Olen pitkäaikaissairas monen eri sairauden johdosta. Aivoinfarktin sairastin vajaa vuosi sitten. Useiden sairauksieni johdosta joudun käymään usein lääkärin vastaanotolla ja hoidossa sairaalassa sekä kuntoutuksessa. Asiakasmaksuista kertyy vuosittain suuri summa. Onko maksuihin mahdollista saada helpotusta?

Julkisten terveyspalvelujen maksuilla on kalenterivuosittainen maksukatto, joka vuonna 2019 on 683 euroa. Maksukattoon luetaan sairaalan poliklinikkamaksut, päiväkirurgian maksut, sarjahoidon maksut, lyhytaikaisen laitoshoidon hoitopäivämaksut, terveyskeskuksen käyntimaksut ja vuosimaksu, yksilökohtaisen fysioterapian maksut, yö- ja päivähoidon maksut sekä kuntoutushoidon maksut.

Maksujen kertymistä on seurattava itse, mutta oman terveysaseman tulee antaa niiden seuraamiseksi seurantakortti.Kun saat laskun käyttämistäsi terveydenhuollon palveluista, löydät yleensä laskusta tiedon siitä, kerryttääkö saamasi palvelu maksukattoa. Maksukaton ylittymisestä saa todistuksen siitä terveydenhuollon yksiköstä, jossa maksukatto on täyttynyt. Kun maksukatto on ylittynyt, maksukattoon sisältyvät palvelut ovat maksuttomia kyseisen kalenterivuoden loppuun. Poikkeuksen tekee lyhytaikainen laitoshoito, josta ei saa maksuvapautusta täysin, vaan hoitopäivämaksu alenee 48,90 eurosta 22,50 euroon.

Maksukaton ulkopuolelle jäävät esimerkiksi kotihoidon ja kotisairaanhoidon maksut, hammashoidon maksut, lääkärinto distusmaksut, pitkäaikaisen laitoshoidon maksut, yksityisen terveydenhuollon maksut, toimeentulotuesta maksetut maksut sekä käyttämättä ja peruuttamatta jätetystä poliklinikkakäynnistä perityt maksut.

Palvelupäällikkö Pekka Kankaanpää

  • Kuva: MOSTPHOTOS

Lisää aiheesta

  • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

    3.3.2023

    Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

  • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

    30.9.2022

    68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

  • Mitä tarkoittaa dysartria?

    7.3.2022

    Miten dysartria eroaa afasiasta?

  • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

    7.3.2022

    Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

  • Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

    26.11.2021

    Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?

  • Afasia vaikuttaa mielialaan

    26.11.2021

    Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?

  • Miten kerron avuntarpeestani, kun haen Kelan vammaistukea?

    26.11.2021

    Minulla on vuosi sitten saadun aivoverenkiertohäiriön seurauksena vaikeuksia ihan jokapäiväisissä kotiaskareissa ja kaikessa vähänkin fyysisessä tekemisessä. Olen nyt palannut työelämään, mutta arjen haasteet ovat edelleen suuria. Saan kyllä päivittäin apua puolisoltani, ja töitä teen etätyönä kotona. Olen nyt hakemassa vammaistukea Kelasta. Miten osaisin kertoa avuntarpeestani hakemuksessa?

  • Mikä helpottaisi keskustelua?

    26.11.2021

    Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

  • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

    26.11.2021

    Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?

  • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

    26.11.2021

    Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?