Hyvää arkea aivoille

24.9.2018
Hyvää arkea aivoille

Aivoterveyttä voi jokainen edistää itse. Ratkaisevaa on arki, jossa omilla valinnoilla vaikutetaan aivojen hyvinvointiin.

Aivoterveyden perusta on terveystiedosta tuttu pyhä kolminaisuus uni, liikunta ja ravinto. Kolmikko pitää myös aivot terveenä.

Kohtuus alkoholin käytössä on tärkeää niin fyysisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin kannalta. Aivot virkistyvät raittiista ilmasta, ilman tupakkaa. Aivoja voi hoitaa myös sudokuilla, musiikilla, tanssilla tai opiskelemalla jotain uutta, vaikka espanjaa.

Vihreää – anna mennä

Aivoterveyttä voi ajatella liikennevaloina. Vihreää valoa voi näyttää hyvälle ruualle. Muistetaan syödä tasaisin väliajoin, monenlaista, tavallista, mutta värikästä ruokaa. Juo kahvia, siinäpä on suomalaisille mainio neuvo! Lautasmalli on hyvä, siihen tarjolle pitkäkestoisia hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja kasviksia. Päivän mittaan otetaan muutama askel liikuntaa. Ja muistetaan nukkua. Unessa aivot huolletaan. Ne puhdistuvat, muistirakenteet järjestäytyvät, solutasolla nikkaroidaan korjaustöitä.

Kriittinen keltainen

Keltaisella aletaan jo jarrutella: nautintoaineita voi nauttia juhlahetkellä. Mutta ei olla liian kriittisiä, eikä stressata, sillä pullakin kuuluu elämään. Suklaa voi piristää, sen flavonoideista on jopa hyötyä. Eikä jokainen päivä ole treenipäivä.

Punainen varo vaaraa

Punaisella hehkuttaa sitten kaikkien asioiden tekeminen kohtuuttomassa määrin: kova stressi, ylipaino, korkea verenpaine ja alkoholin suurkulutus. Ja ennen kaikkea kohtuuttoman lyhyt yöuni. Tupakointia ei kannata aloittaa, mutta se kannattaa lopettaa, siitä on hyötyä aivoterveydelle.