Blodtrycket en huvudsak

Brister ett blodkärl i hjärnan, slaknar sexmaskinen? Effekterna av högt blodtryck känns både däruppe och därnere. Men själva trycket känns ingenstans. Det är bara genom att mäta som du vet hur högt det är. Så mät, om din funktionsförmåga är dig kär.

Mätning

Högt blodtryck är en förtretlig och lömsk sjukdom, för den känns ingenstans. Trycket kan vara skyhögt och ändå känner du att du mår bra. Men högt blodtryck är alltid en risk för hjärnan. För att slippa stora skador lönar det sig att börja mäta blodtrycket redan i trettioårsåldern.

Sex

Högt blodtryck är inte det tredje hjul man önskar sig i sovrummet. Penisen är en manick som är beroende av blodkärlen. Om inte blodkärlen i penis fungerar, finns det heller ingen garanti för ägarens sexprestationer. Man bör inte riskera erektionen genom att låta högt blodtryck komma och röra till det.

Kontroll över blodtrycket

Högt blodtryck beror på arv och livsföring. Den ärftliga risken kan du inte göra något åt, men du kan i högsta grad hindra att risken blir verklighet genom att leva hälsosamt. Det lönar sig alltså att skärpa till sig. Genom ditt eget agerande kan du få kontroll över blodtrycket i tid.

Läkemedel och behandling

Att behandla högt blodtryck är enkelt och billigt. Och det lönar sig verkligen! För om blodtrycket inte behandlas finns det risk att de stora blodkärlen i hjärnan täpps igen eller brister. Beroende på var skadan sitter kan följden bli till exempel att man mister tal- eller rörelseförmågan. Den brutala sanningen är att obehandlat blodtryck i värsta fall kan leda till döden.