Suolisto - toiset aivomme

Suolistossamme asustaa valtava joukko erilaisia mikrobeja, mm. bakteereja, sieniä ja hiivoja. Niistä puhutaan yhteisnimellä suolistofloora. Tiedetään, että tällä suoliston asujaimistolla on vaikutusta lähes kaikkeen ihmisessä. Ne ovat tärkeitä myös aivoille. 

Aivojen ja toisen hermokeskuksen, suoliston välistä yhteyttä on alettu vasta viime vuosina tutkia, mutta jo nyt tiedetään, että suolistofloora on muun muassa osallisena toimessa, jossa elimistö valmistaa aivoille välttämättömiä välittäjäaineita. Aivojen välittäjäaineet ovat yhteydessä esimerkiksi mielialoihin. Mielen hyvinvoinnin kannalta on siis tärkeää pitää huoli myös suoliston hyvinvoinnista. Aivojen hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi myös suoliston toimintaan. Esimerkiksi aivojen käynnistäessä stressireaktion, ulottuu vaikutus suolistoon asti.

Terveellisellä ravitsemuksella on nykytiedon mukaan mahdollista pitää huolta sekä aivojen että suoliston tulevaisuudesta. Tutkimusta tarvitaan vielä paljon, mutta voidaan jo sanoa, että ruoka, joka pitää suoliston mikrobiston tyytyväisenä ja kukoistavana, on hyödyksi myös aivoille.

Aivot ovat tunteiden, vireyden ja mielialan lähde - hyvässä ja pahassa. Voiko siis ravinto edistää henkistä hyvin- tai pahoinvointia? Näyttää siltä että voi. Masennuksella ja ahdistuksella on havaittu yhteys runsaasti kovaa rasvaa ja sokeria sisältävään ruokavalioon. Ja yhteyden näiden kahden väliin luovat nykykäsityksen mukaan juuri suoliston bakteerit. 


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.