Siirry sisältöön

Metsä rauhoittaa stressaantuneet aivot

24.9.2018
Metsä rauhoittaa stressaantuneet aivot

Suomalainen on tottunut hakkaamaan päätään Karjalan mäntyyn. Kohti metsää ovat huutaneet myös Jukolan veljekset Impivaarassa. Metsä on tuttu paikka ja nyt tiedetään, että se myös parantaa.

Metsässä kulkeminen kohentaa sekä fysiikkaa että psyykkistä terveyttä. Stressi katoaa puiden sekaan, mieli rauhoittuu hiljaisemmassa äänimaisemassa ja koko ihminen rentoutuu. Verenpaine ja pulssi tasoittuvat, ja stressihormonin eritys vähenee. Metsäretken jälkeen keskittyy paremmin.

Metsän vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi mittaamalla, miten aivot reagoivat stressiärsykkeisiin. Metsän myönteiset terveysvaikutukset saadaan helposti. Jo parikymmentä minuuttia – ja verenpaine laskee. Viisi minuuttia metsässä riittää kohottamaan mielialaa.

Kunnon metsä, jossa kuulee luonnon ääniä, on parempi rohto kuin rakennettujen viheralueiden luonto, joka on sekin hyvästä. Metsäannoksessa pätee sama kuin muussakin liikunnassa. Parantava vaikutus heikkenee, jos retkestä tulee kiireinen suoritus.

Metsä on matalan kynnyksen paikka: kynnyksiä ei ole ollenkaan, sen sijaan jalkoja joutuu nostelemaan yli risujen ja juurakoiden.

Lisää aiheesta