Siirry sisältöön

Aivot rakastavat värikästä ruokaa

21.9.2018
Aivot rakastavat värikästä ruokaa

Kannattaa syödä silmillä: värikkäissä kasviksissa on härskiintymistä estäviä aineita eli antioksidantteja. Kasviksia, hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa ja täysjyväviljaa sisältävästä ruokavaliosta saat aivoja suojaavia ravintoaineita. 

Värikäs syöminen (porkkanoita, tomaattia, paprikaa ja tummanvihreitä vihanneksia) näkyy veressä karotinoideina. Niiden saanti ruokavaliosta on yhteydessä parempaan kognitioon. Kasvisten runsas käyttö on myös yhteydessä hyvään aivoterveyteen.

Ihmisen aivot painavat vajaat 1,5 kiloa eli pari prosenttia ihmisen painosta. Energiankulutuksesta ne lohkaisevat ahnaasti viidenneksen. Aivojen edestä kannattaa siis syödä. Aivosolut osaavat itse kokkailla tarvitsemansa käyttövoiman. Ne hajottavat ravinnosta saatuja hiilihydraatteja glukoosiksi ja muiksi sokereiksi.

Aivosolujen energiantuotantolaitoksina toimivat mitokondriot. Ne muodostavat solujen tarvitsemaa ATP:tä ravinnosta. Ihmiselimistössä niiden toiminta on valtavaa: 70 kiloinen ihminen tekee 40 kiloa ATP:tä päivässä. Näillä pienen pienillä molekyyleillä on myös muita aineenvaihduntatehtäviä.

Terveellinen ruokavalio sekä pitää aivot vireinä että vähentää riskiä esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöihin. Ruoka vaikuttaa myös mielialaan. Tärkeintä on kokonaisuus, joka lautaselle kootaan: syö erilaisia hyviä ruokia. Lautasmalli ja värikkäät kasvikset antioksidantteineen ovat hyvä alku. Samoin valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositus ja tuore pohjoismainen ravitsemussuositus.

Erityisesti lapsena rakennetaan perustuksia, jolloin tarvitaan monipuolisia aineksia. Jos esimerkiksi molekyylilääketieteen professorilta siis kysytään, kannattaa lapsille tarjota reippaasti sekaruokaa. Vegaaniksi voi ryhtyä tuonnempana.

Mustikan väriset aivot

Mustikan väriaineen, flavonoideihin kuuluvan antosyasiinin erityisyys on se, että se läpäisee veri-aivoesteen. Antosyasiinin pitoisuuden aivoissa on todettu korreloivan muistin, tiedollisen ja älyllisen suorituskyvyn kanssa eläinkokeissa. Samaa väriä ja tehoa löytyy myös mustaviinimarjasta ja marja-aroniasta.

Ikäihmisillä mustikat ovat tutkitusti parantaneet kognitiota. Nuorilla ja lapsilla mustikkajuoma on lisännyt myös myönteisiä tunteita. Tutkimustietoa tarvitaan kuitenkin lisää. Mustikoiden keräämisen aivoterveellisyyttä ei silti tarvitse epäillä.

Sydämellistä ruokaa myös aivoille

Se, mikä hyödyttää sydäntä ja verisuonia, on hyödyksi myös aivoille. Kun veri virtaa aivoihin terveitä kaulavaltimoita pitkin, aivot saavat happea. Sydämelle terveellinen ruoka on terveellistä myös aivoille. Voit laittaa vaikka sydänmerkkiruokaa.

Lisää aiheesta