Julkaistu 3.9.2021
Julkaistu 9.8.2021
Kohonnut verenpaine on tunnettu aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä, mutta parhaan kuvan riskistä saa vain verenpaineen vuorokausimittauksella. Lääkärin vastaanotolla tehdyt mittaukset eivät ole yhtä hyviä.
Julkaistu 9.8.2021
Rintaruokinta voi alentaa lapsen verenpainetta, vaikka imetys kestäisi vain muutaman päivän syntymän jälkeen. Imettämisen verenpainehyödyt on tiedetty aiemminkin, mutta ensimmäisten päivien rintaruokinnan vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu.
Julkaistu 5.5.2021
Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta ja altistaa aivoverenkiertohäiriöille, mutta suolan haitat ovat pienempiä, jos samanaikaisesti henkilö saa runsaasti kaliumia ruokavaliostaan.
Julkaistu 23.4.2021
Hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia potevat kärsivät usein myös korkeasta verenpaineesta, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat aiempaa näyttöä parodontiitin ja korkean verenpaineen yhteyksistä.
Julkaistu 20.4.2021
Testosteronipitoisuudet raskauden loppupuolella saattavat vaikuttaa siihen, miten korkea jälkeläisen verenpaine on aikuisiässä. Yhteys havaitaan sekä miehillä että naisilla.
Julkaistu 8.3.2021
Yöllinen verenpaineen nousu voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki suurentuneesta riskistä sairastua dementiaan.
Julkaistu 8.3.2021
Kohonnut verenpaine on yhdistetty eteisvärinä-rytmihäiriön riskiin aiemminkin, mutta jättimäisen geenitutkimuksen perusteella tuo yhteys on todennäköisesti kausaalinen eli sairastumisriski suurenee juuri kohonneen verenpaineen takia.
Julkaistu 23.2.2021
Hiilihydraattien laatu ja määrä voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu kohonneeseen verenpaineeseen, tuore tutkimus vihjaa.
Julkaistu 19.2.2021
Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti eikä hyödyille näyttäisi olevan alarajaa, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus on suurin kohonnutta verenpainetta potevilla, mutta näkyy myös muilla.