Siirry sisältöön

Hengittele, nuuski, maista, möyryä!

16.1.2020
Hengittele, nuuski, maista, möyryä!

Luontoaltistus hoitaa terveyttämme psykologisten, fysiologisten ja sosiaalisten vaikutusväylien kautta. Mutta näiden lisäksi luonnolla on meihin vielä yksi merkittävä vaikutuskanava: mikrobit.

Jos ihmiskehon mikrobit kaavittaisiin yhteen kasaan, painaisi se aivojemme verran, ellei enemmänkin. Terveyden kannalta suotuisaa on kehon mikrobiston monimuotoisuus. Kuten missä tahansa luonnon ekosysteemissä, myös kehomme ekosysteemissä monilajisuus on vakauttava ja joustokykyä lisäävä tekijä. Lisäksi immuunijärjestelmän terve toiminta vaatii monipuolista mikrobien kohtaamista.

Etääntyminen luontokontaktista on tutkimuksessa yhdistetty paitsi köyhtyneeseen mikrobistoon, myös tämän seuraukseksi tulkittuun elimistön krooniseen matala-asteiseen tulehdustilaan eli inflammaatioon. Se on elimistölle monella tapaa riski, myös aivoille. Inflammaatio on yhdistetty häiriintyneen välittäjäainetuotannon kautta muun muassa masennukseen, ahdistukseen, unettomuuteen ja muistiongelmiin.

Luonnon mikrobien saantiin pätee sama ohje kuin psykologisiin hyvinvointivaikutuksiin: anna luonnon tulla sisääsi. Hypistele, nuuski, maista, hengittele, möyryä!

Ihmissuku on ollut käytännössä koko taipaleensa metsästäjä-keräilijä. Jos sukumme polku olisi 50 metriä pitkä polku, olisi siitä maata, sammalta, kukkia ja kiveä kaikki muu paitsi loppupään vihoviimeinen asvalttisentti. Evoluutioon suhteuttaen ei ole ihme, että myönteinen tunnevaste välkähtää aivoissa jopa 200 millisekunnissa luontokuvan nähtyämme.

Tarve luontoyhteyteen on refleksi.

Viisi metsäistä aivovinkkiä

1. Etsi uusia paikkoja, niitä löytyy tutustakin metsästä.

2. Liiku metsässä monipuolisesti. Kiipeile, kapua, ryömi, hiivi, kätkeydy. Yllätä itsesikin.

3. Ota kaikki aistit käyttöön metsässä, myös maku.

4. Palaudu luonnossa, mutta myös sisällä. Niin kutsuttuun mikroelpymiseen riittää jo 40 sekuntia. Katso luontokuvia tai ulos ikkunasta. Valitse vihreä reitti ajomatkalle. Huomaa vaikutus.

5. Jaa kallisarvoisia luontomuistojasi seurassa.

Marko Leppänen

Kiinnostuitko? Lue lisää Marko Leppäsen ja Adela Pajusen kirjoista Suomalainen metsäkylpy ja Terveysmetsä – Tunnista ja koe elvyttävä luonto

 

Lisää aiheesta