Sovellukset


My Own Interactions - MOI

Klikkaa kuvaa, katso video


Suomalaisten kehittämä kalenterisovellus, joka on käyttöominaisuuksiltaan erittäin selkeä ja monipuolinen. Soveltuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Kalenterissa voi käyttää kuvaa, piirtämistä, ääntä ja ideota. Toimii sähköisen kalenterin tapaan, joten menneisiin asioihin voi palata ja tulevaisuutta suunnitella.

Käyttövinkkejä

 • Hyödynnä omia kuvia, videoita. Kuvaa ja videoi arjen toimintoja. Tarvittaessa voit myös tulostaa päivittäisiä tapahtumia tai tehdä niistä kirjan (BookCreator).

Lataa Appstoresta


Notability

Klikkaa kuvaa, katso video


Monipuolinen muistiinpanosovellus, jota voi hyödyntää erityisesti puheen rytmissä piirtämistä. Sovelluksen ominaisuuksia on, että paperi rullaa pyyhkäisyllä loputtomiin. Ei tarvitse vaihtaa sivua. Sillä voi piirtää, kirjoittaa ja äänittää. Muistiinpanoja voi myös jakaa ja tulostaa.

Käyttövinkkejä

 • Pukeutumistilanteessa lapsi valitsee, minkä vaatteen pukee ensin. Kun vaate on päällä, sen saa värittää haluamallaan värillä. Lapsi valitsee seuraavan vaatteen ja värittää sen.
 • Hankalat tilanteet voidaan selvittää piirtämällä. Piirretään puheen rytmissä. Käydään läpi, mitä on tapahtunut ja kerrotaan, miten voi seuraavalla kerralla toimia.
 • Notabilitylllä voi mainiosti myös saduttaa: Sadutuksen idea on antaa lapselle, nuorelle tai aikuiselle mahdollisuus kertoa omista ajatuksistaan. Sadutuksessa kuuntelija ja kirjaaja on puolestaan kiinnostunut ja haluaa aidosti kuunnella, mitä toinen haluaa kertoa juuri sillä hetkellä. Saduttaa voidaan myös kuvilla tai piirtämällä.
 • Yksinkertaisimmillaan voi leikkiä piirrä ja arvaa -leikkiä. Yksi piirtää ja muut arvaa. Arvata voit näyttämällä myös kuvasta tai viittoen.

Lataa Appstoresta


BookCreator

Klikkaa kuvaa, katso video


Monipuolinen sovellus niin lasten kuin aikuisten käyttöön. Sovelluksella voi tehdä esimerkiksi kirjoja, sarjakuvia, viestintätauluja ja ohjekirjoja. Sovelluksessa voidaan hyödyntää kuvaa, piirtämistä ääntä ja videoita. Sovelluksen käyttöönotto on helppoa ja sen käytössä on mahdollisuus kehittyä koko ajan. Sovellusta päivitetään sen suosion vuoksi ahkerasti ja siksi uusia ominaisuuksi tulee lisää koko ajan. BookCreatorin saa Androidiin ja Windows -tabletteihin myös.

Käyttövinkkejä

 • Kuvataan lapsen piirtämää askartelua tai hänen piirtämiään kuvia. Tehdään niistä tarina, joka voidaan kirjoittaa ja äänittää. Kirjan voi tulostaa ja antaa vaikka lahjaksi mummille.
 • Otetaan retkellä kuvia ja tehdään niistä oma kirja. Lapsi voi kertoa kirjan avulla retkestään. Yleensä matkoista, retkistä, kyläreissuista tai vaikkapa hammaslääkärikäynnistä kannattaa ottaa kuvia.
 • Sarjakuvien tekoa voi hyödyntää eri-ikäisillä hyvin monella tavalla. Tärkeää on löytää aiheet, jotka kiinnostavat. Nuorille se voi olla muoti, kokkaus, shoppailu tai liikuntaharrastus. BookCreatorin avulla saattaa innostus kirjoittamiseen ja lukemiseen syntyä helpostikin, kun löytyy se oma juttu.

Lataa Appstoreste (Maksuttomalla voi tehdä yhden kirjan. Voit tehdä siis yhden kirjan kerrallaan. Poista se ja näin voit tehdä uuden. Maksullisella voit tehdä kirjoja rajattomasti)

Lataa Google Playsta


Talking Tom


Erityisesti pienille lapsille iki-ihana TalkingTom, joka väsymättä toistaa ihan kaiken mitä sille sanoo tai ääntelee. Ensimmäiset kerrat kun lapsi tajuaa, että Tom matkii häntä, ovat yleensä suuri ihmetyksen ihe. Tomille saa myös rekvisiittaa mm. hattuja ja vaatteita. Tomilla on kavereita, jopa tyttöystävä. Kun juttelee Tomin kanssa voi myös tallentaa kameran rullalle.

Käyttövinkkejä

 • Tallenna lapsen ja Tomin välistä ääntelyä kameralle (elokuvakameran kuvake ylhäällä vasemmalla). Filmi tallentuu kameran rullalle. Voit lähettää vaikka viestinä videon mummille. Esimerkiksi syntymäpäivänä on kiva tehdä lauluviesti.
 • Tomin voi laittaa myös selostajaksi vaikkapa BookCreatorilla tehtyy satuun.
 • Omassa viestintäsovelluksessa voi kukin perheenjäsen esitellä itsensä Tomin kautta

Lataa Appstoresta

Lataa Google Playsta


Vittle

Klikkaa kuvaa, katso video


Ääntä ja piirrosta tallentava sovellus. Videot tallentuvat kameran rullalle. Piirrosta voi tallentaa myös ilman ääntä. Tallennettu piirros, vaikkapa tarina piirtyy samassa tahdissa kuin se on piirrettykin ähitellen. Tämä on loistava ominaisuus esim sadutuksessa, tarinoissa ja toiminnanohjauksessa. Videot voidaan jakaa tai yhdistää vakkapa omaan viestintäsovellukseen kuten GoTalk, ChatAble ja WidgetGo. Maksuton versio on ominaisuuksiltaan suppeampi kuin maksullinen.

Käyttövinkkejä

 • Voit rakentaa henkilön viestintäsovellukseen arvauspelin. Enimmäisen sivun yksi iso kuvake voidaan tehdä Morfolla (sano "hep" kun arvaat, mikä tämä on). Piirrä Vittlellä niin monta erillistä kuvaa kuin viestintäruudukossa on ja linkitä kukin Vittle-video omaan ruutuunsa. Kuvat voidaan viittoa tai sanoa tai voidaan valita irrallisista kuvista, kuvataulusta tai kansiosta.

Lataa Appstoresta


Outloud Timer

Klikkaa kuvaa, katso video


Suomalaisella Outloudilla on kaksi loistavaa ajastinta. Pingviini tassuttelee asetetun sekunti- tai minuuttimäärän erilaisissa maisemissa. Kuvat ovat selkeitä ja värikkäitä. Monelle on tarpeen, että ei ole iikaa yksityiskohtia tai taustaääniä (monista ajastinsovelluksista toki saa äänet asetuksista pois). Pingiviiniajastin sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Käyttövinkkejä

 • Sovitaan lapsen kanssa kuinka kauan pingviini antaa aikaa vaikkapa pukeutumiseen tai kuinka kauan on tuokiota jäljelleä. Aluksi lapsi saattaa lumoutua pingviinin tallustamisen seuraamiseen ehkä enemmänkin, mutta sellaisia pingviinit ovat.
 • Ruudulta voi kaapata kuvan ja tehdä siitä viestikuvan, joka sijoitetaan niin, että lapsi voi itse ilmoittaa tarvitsevansa tiedon kuinka kauan johonkin toimintaan tai odotettuun asiaan on aikaa.

Lataa Appstoresta


Pikku Pähkinät

Pikku Pähkinät on kotimainen lastenpeli, jossa lapsi pääsee harjoittamaan ja kehittämään muun muassa matemaattisia- ja kielellisiä taitoja, tarkkaavaisuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Peli on suunnattu noin 3–11-vuotiaille lapsille. Toimii Android-, Windows- ja iOs- tableteilla ja puhelimilla.

Lataa Google Playsta


Digitaalinen leikki ja leikin tukeminen

Erilaiset sovellukset voivat toimia myös lapsen leikin kehittymisen tukena ja rikastuttajana. Oleellista on, että ruudun tapahtumia nimetään ja laajennetaan. Lasta kiinnostavia pelimaailmoja voi hyödyntää ja laajentaa leikeissä.

Storest

Storest on kauppaleikkisovellus, jota voit pelata tavallisen sovelluksen tapaan pelkästään iPadin näytöllä tai tuoda sen reaalimaailmaan ja oikeaan leikkiin. Storest-sovelluksesta voi tulostaa leikkirahat, taiteltavat paperiset kaupan hyllyt sekä tuotteet. Kun kauppa on valmis, asiakkaat voivat saapua. He valitsevat itselleen paperiset tuotteet, jotka kaupan myyjä "lyö kassaan" käyttämällä sovellusta ja tuotteissa olevia QR-koodia. Sovelluksen avulla voidaan harjoitella laajasti esimerkiksi nimeämistä, sanavarastoa, kerrontaa, vuorottelua sekä roolileikkejä. Sovellus toimii iOs-laitteilla.


My PlayHome ja Toca Kitcen Monsters

My PlayHome nukkekotipeli ja keittiö-, ravintola-, ja ruokapelit esim. Toca Kitcen Monsters mahdollistavat paljon keskustelua ja kielellistä harjoitttelua kuten ohjeen mukaan toimimista, lukumäärien harjoittelua, kuulonvaraisen muistin harjoittamista ja kertomisen harjoittelua. Erilaisia toimintoja ja esineitä nimeämällä voidaan tukea lapsen sanavaraston kehittymistä. Pelien tapahtumia ja sisältöjä voidaan siirtää myös leikkiin. Esimerkiksi ensin pelataan nukkepeliä laitteella ja sitten siirrytään kotileikkiin.


Lego-Duplo

Lego Duplo Kaupunki ja Lego Duplo juna - peleissä harjoitellaan muun muassa numeroita, eläimiä ja liikenneturvallisuutta sekä vapaata leikkiä. Lego Duplo pelit ovat tarinallisia pelejä, joissa tarinaa rakennetaan yhdessä. Pelien teemaa voidaan myöhemmin jatkaa Lego- ja rakenteluleikeissä.

Lataa Lego Duplo kaupunki -peli

Lataa Lego Duplo juna -peli


Lukitaitojen harjoitteluun

Ekapeli Alku

Ekapeli Alku on peli lukemisen harjoittelun tueksi. Pelissä harjoitellaan kirjainten, tavujen ja sanojen lukemista.
Lataa Google Playsta
Lataa AppStoresta

Lolan oppimaailma

Lolan Oppimaailmassa voi harjoitella muun muassa kirjaimia, numeroita, loogista ajattelua ja tarkkaavaisuutta.

Lataa AppStoresta