Pelejä ja harjoituksia kotiin

Pelejä ja harjoituksia kotiin

Ystävien ja läheisten kanssa voi pelata erilaisia pelejä, joissa kielelliset haasteet voi välillä unohtaa ja keskittyä mukavaan yhdessäoloon. Kokeilkaa esimerkiksi Huojuvaa Tornia, Kimbleä ja Unoa.

Kännykällä ja tietokoneella voi myös harjoitella kielellisiä taitoja. Kokeile esimerkiksi seuraavia:

Muistipuisto Muistiharjoituksia ja toimintavinkkejä ikääntyneille. Monet harjoitukset sopivat kotiharjoituksiksi myös nuoremmille. Muistipuisto

Ryhmärenki - Juttu-tupa-peli ja muita kivoja harjoituksia, joissa on mukana materiaalia kommunikoinnin tukemiseksi. Myös verkkopelejä. Sivulle lisätään uusia harjotuksia, muista vierailla siis juttusalkussa aina silloin tällöin! Juttu-tuvan-juttusalkku.

Memoradoharjoituksia muistille.

Sanahaku (Word Search) Perinteinen ”etsi sanoja”-peli. Haastava, mutta kiva peli.

Sanajahti 2 muodosta sanoja seuraamalla sormella kirjaimia. Jos sana on oikein, saat pisteitä. Valittavissa on myös rauhallisempi harjoitteluosio.

Lisäksi voitte kokeilla kielellisiä pelejä, kuten Aliasta ja Piirrä- ja arvaa -peliä yhdessä perjeenjäsenten kanssa. Niiden avulla voi harjoitella viestintää puheen lisäksi myös eleillä, ilmeillä ja vaikka piirtäen!


Sanaselitys

1. Laita kuvapino pöydälle, kuvapuoli alaspäin (sopivia kuvia löydät esim. Junior Alias-korteista. Voit myös etsiä sopivia kuvia lehdistä ja leikata ja liimata niitä kovalle alustalle.)
2. Ota pinosta kortti (älä näytä toiselle) ja anna vihjeitä siitä, mitä kuvassa on. Voit puhua, piirtää tai elehtiä. Yritä kuvailla asiaa eri tavoilla, mutta älä kerro oikeaa vastausta suoraan. Kun toinen arvaa oikein, vuoro vaihtuu.

Arvaaja voi myös auttaa selittäjää tekemällä tarkentavia kysymyksiä:
Esim.: ”Mitä sillä voi tehdä? Miltä se näyttää? Missä se voi olla?”

Tai antamalla kyllä-ei vastausvaihtoehtoja:
esim. ”Onko se suuri?” ”Vai pieni?” ”Onko sellaisia Suomessa?”

Tutustu myös Juttu-tupa-peliin, jossa on paljon piirtämiseen ja näyttelemiseen sopivia kuvia, sekä valmiit vastausvaihtoehto-listat, jotka helpottavat arvaamista. Peliä voi pelata kaksin tai isommallakin porukalla. Löydät pelin Juttu-tuvan juttusalkusta, kun vierität sivupalkkia alaspäin: https://ryhmarenki.fi/juttu-tuvan-juttusalkku/


Mahdollisimman monta / Laiva on lastattu

Keksikää vuorotellen mahdollisimman monta sanaa jostakin aiheesta. Montako ruokaa, eläintä, vaatetta tai ammattia keksitte?

Jos haluat harjoitella kirjoittamista ja laskemista, kirjaa vastaukset paperille ja laske lopuksi, montako asiaa yhteensä keksittiin.

Eri aihepiirien sanoja voi etsiä yhdessä myös esimerkiksi lehtiotsikoista tai kuvapinkasta. Sanoja voi myös piirtää vuorotellen paperille.

Voitte sopia myös yhteisen alkukirjaimen ja keksiä mitä vain sanoja, jotka alkavat samalla kirjaimella. Auto, Antero, antikvariaatti.. Erisnimetkin ovat sallittuja, kun tarkoituksena on aktivoida aivoja!

Voitte tehdä samaa sanojen arvuuttelua myös laulun sanoja vuorotellen keksimällä eri aiheista tai eri aakkosilla, ottakaa avuksi kotoa löytyvät laulukirjat ja levyt, tai vaikka Youtube!


Sanaketju

Keksikää vuorotellen sanoja. Uuden sanan pitää sopia yhteen edellisen sanan kanssa. Kuinka pitkän sanaketjun saatte muodostettua?

Sanat voi kirjoittaa tai piirtää muistiin ja lukea ne vielä lopuksi. Sanaketjun voi aloittaa esimerkiksi seuraavista sanoista:
VESI (-lasi – ikkuna – talo .. jne.)
KENKÄ
TUOLI
PELI
KIRJA

Aiheeseen liittyvät