Tarinoita ja kokemuksia afasiasta


Lehtijuttuja afasiasta

”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki.” Laulamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat – ja vaikka sanat eivät aina löytyisikään, yhdessä laulaminen tuottaa henkistä hyvää myös afaattiselle henkilölle. Lue juttu Aivoterveys-lehdestä.

Afasia vei Päiviltä puhekyvyn. Aivoverenvuodon seurauksena afasian saanut Päivi, 67: ”Lapsenlapset tietävät, mistä on kyse, jos olen välillä hiljaa”. Lue juttu Anna-lehdestä.

Terhin puoliso sai aivoinfarktin ja unohti, miten puhutaan – Terhi joutui miettimään, saako vieraaksi muuttuneesta miehestä erota.
Lue juttu täältä.

Aikuiset eivät saa riittävästi puheterapiaa. Liian vähäinen puheterapia sulkee afasiaa sairastavat neljän seinän sisälle. Lue juttu Aivoterveys-lehdestä.

Sanat tulivat vähitellen takaisin. Musiikki on toiminut Jukka ja Riitta Fabrinin yhteisenä kielenä silloinkin, kun kommunikoiminen on ollut hankalaa Jukan afasian vuoksi. Lue juttu Aivoterveys-lehden sivuilta.

Keskusteluja, naurua ja yhteistä toimintaa. Salon Juttu-tuvassa kaikkia yhdistää afasia. Lue juttu Aivoterveys-lehdestä.

Afasia tekee puhumisesta vaikeaa. Puheterapeutti kertoo, mistä häiriössä on kyse ja miten kommunikointi sujuu helpommin. Lue juttu Kotilieden sivuilta.

Afasia ei aina katso ikää. Tällainen on aivoperäinen häiriö, jota Bruce Willis sairastaa. Lue juttu Iltasanomista.

Laulettu musiikki edistää tehokkaasti aivoverenkiertohäiriöstä toipumista. Toimii paremmin kuin äänikirjat tai instrumentaalimusiikki. Lue lisää Helsingin yliopiston sivuilta.

Petrin tarina. Aivoverenvuodon jälkeen puhumisesta tuli vaikeaa. Lue juttu Iltalehdestä.

Kaisan tarina. Aivoinfarkti ja afasia yllättivät nuoren sopraanon. Lue juttu Helsingin sanomista.

Ilmon tarina. Aivoinfarktin jälkeen suomen kielen rikkaus hävisi. Lue juttu MTV-uutisten Studio 55:n sivuilta.

På svenska: Orden kom så småningom tillbaka. Musiken har varit Jukka och Riitta Fabrins gemensamma språk också när kommunikationen varit utmanande på grund av Jukkas afasi. Läs mer här.


Kirjallisuutta

Terhi Kunnaksen puoliso sai aivoinfarktin reilut 14 vuotta sitten. Terhi on kirjoittanut kokemuksestaan kirjan Rakkaani ei tuota puhetta (Avain, 2023).

Afasia: aikuisiän kielihäiriöiden aivoperusta ja kuntoutus. Klippi ym. (2017). Kirja on ammattilaisille suunnattu, mutta siinä on paljon hyvää tietoa. Lue lisää kirjan kirjoittajan Anu Klipin ajatuksista YLE:n jutusta.

Pystytkö sanomaan perkele? Rentola. (2013). Kirjassa on henkilökohtaisia tarinoita afasian kanssa elämisestä. På svenska: Kan du säga perkele?

Aiheeseen liittyvät