Asiointi

Kuva- ja toimintatauluja asioimistilanteisiin, kuten sairaalassa tai hammaslääkärissä käyntiin tai esimerkiksi huvipuisto- tai eläintarharetkelle.

Lapsille kaikki arjen muutokset ja uudet tilanteet voivat aiheuttaa jännitystä tai ahdistusta, osittain siksi, että lapsen on vaikea hahmottaa tai pitää mielessä tapahtumia. Visualisointi auttaa lasta hahmottamaan tilanteiden kulkua, kun esimerkiksi kuvilla tai piirtämällä tilanne on käyty etukäteen läpi.

Ennakoiden kohti onnistunutta huvipuisto- ja eläintarharetkeä!

Eläintarhaan tai huvipuistoon lähteminen on lapselle usein mieleinen, mutta samalla jännittävä kokemus. Uusien ja jännittävien tilanteiden ennakoiminen ja läpikäyminen helpottaa usein lasta tositilanteessa. Lapsen kanssa voidaan etukäteen keskustella esimerkiksi kuvia ja piirtämistä apuna käyttäen, mitä eläimiä hän toivoisi näkevän eläintarhassa tai missä huvipuistolaitteessa hän haluaisi käydä. Eläintarhan tai huvipuiston kartan voi tulostaa etukäteen ja ympyröidä siitä lapsen valitsemia kohteita. Esimerkiksi Korkeasaaren tai Särkänniemen kartan saa tulostettua heidän omilta sivuiltaan.

Eläimiin voi tutustua etukäteen kuvakirjojen avulla tai tutustumalla ohessa olevaan kuvatauluun eläimistä. Kuvataulun voi ottaa mukaan retkelle ja merkata esimerkiksi tarroilla tai rastilla päivän aikana nähdyt eläimet. Kuvataulun ja kartan avulla on helppo muistella retkiä myös jälkikäteen ja kertoa nähdyistä eläimistä tai koetuista huvipuistoelämyksistä esimerkiksi kummille ja mummille.

Tulostettava kuvataulu - eläintarhan eläimiä (pdf)

Toimintataulu Hammaslääkärissä käynnistä

Käynti hammaslääkärissä saattaa jännittää monesta syystä. Toimintataulun kuvien avulla voidaan etukäteen tai hammaslääkärissä käydä läpi, mitä ollaan tekemässä. Toimintataulussa on vain perusasioita ja sitä voi täydentää keskustelemalla ja käyttämällä lisäkuvia, omaa kansiota tai puhelaitetta. Tapahtumaa voi käydä läpi myös keskustelemalla ja piirtämällä.

Kuvataulu sairaalassaolon tueksi

Kun ihminen ei sairaalahoidossa pysty syystä tai toisesta pysty ilmaisemaan itseään puheella, voi viestitaulua käyttää tukena. Taulussa on joitakin perusasioita akuuttiin tilanteeseen.

Aiheeseen liittyvät