Materiaalit ja vinkit arkeen

Tällä sivulla julkaistaan uusia kielihäiriömateriaaleja säännöllisesti. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa. Vinkkejä löytyy eri ikäisille, kotiin ja ryhmätoimintaan. Ota vinkit käyttöösi!

Löydät tältä etusivulta jatkossa vain uusimmat julkaisut!

Vanhemmat materiaalit ja vinkit löytyvät otsikoiden alta.


Tunnemittari

Tunnemittari on keino puhua tunnesäätelystä lapsen kanssa.Tunnemittari voi olla tukena, kun keskustellaan, miltä nyt tuntuu tai mihin suuntaan tunne on menossa. Mittarin avulla lapsi hahmottaa, että jokainen tunne liikkuu asteikolla lievästä voimakkaaseen.

Tunteista keskustelua ja tunnemittarin käytön harjoittelua on hyvä tehdä silloin, kun tunnelma on rauhallinen. Tunnemittariin voi lapsen kanssa tutustua keskustelemalla ensin kevyemmistä asioista, kuten mistä asioista pitää tai ei pidä.

Tulostettava tunnemittari (pdf)


Oman sekä toisen kehon kunnoittaminen ovat arvokkaita taitoja

Aikuisen tehtävä on opettaa lapselle kehonosien oikeat nimet sekä oman ja toisen kehon kunnioittamista. Jo pienelle lapselle on hyvä opettaa, että uikkareiden alla on hänen ikiomat arvokkaat paikkansa, joista voi itse päättää. Lapsen keho kokonaisuudessaan on hänen kehonsa ja lapsen tulee saada päättää, kuka häneen koskee, milloin ja miten. Päiväkotikaverin kanssa ei ole pakko kävellä käsikädessä, ketään sukulaista ei ole pakko halata, eikä joulupukin syliin ole pakko mennä.

Uusimmassa kuvamateriaalissamme on koottuna tärkeitä kehonosia helpottamaan niistä keskustelemista ja tukemaan oman ja toisen kehon kunnioittamisen taitoja.

Tulostettava materiaali (pdf)


Syksyn ihmeitä

Tiedätkö, miltä näyttää kantarelli tai suppilovahvero? Syksyisessä metsässä on paljon löydettävää ja tutkittavaa. Yritä kerätä kaikki merkit.

Tarvikkeet
  • sakset
  • tulostuspaperia
  • liimattavaa kaksiosaista tarranauhaa tai valmiita tarrapaloja
Ohje
  • Avaa kuvat ja tulosta.
  • Leikkaa irti alin rivi ja kuusi suoritusmerkkiä.
  • Laita suoritusmerkkien taakse kovat tarrat.
  • Laita pehmotarrat kuvien viereen ja kuvien taakse.
  • Laita kaikki kuusi merkkiä odottamaan kuvien taakse.
  • Kun olet löytänyt asian, siirrä tarra kuvan viereen.

Laminoi kuvat, jos mahdollista.


Ennakoiden kohti onnistunutta huvipuisto- ja eläintarharetkeä!

Eläintarhaan tai huvipuistoon lähteminen on lapselle usein mieleinen, mutta samalla jännittävä kokemus. Uusien ja jännittävien tilanteiden ennakoiminen ja läpikäyminen helpottaa usein lasta tositilanteessa. Lapsen kanssa voidaan etukäteen keskustella esimerkiksi kuvia ja piirtämistä apuna käyttäen, mitä eläimiä hän toivoisi näkevän eläintarhassa tai missä huvipuistolaitteessa hän haluaisi käydä. Eläintarhan tai huvipuiston kartan voi tulostaa etukäteen ja ympyröidä siitä lapsen valitsemia kohteita. Esimerkiksi Korkeasaaren tai Särkänniemen kartan saa tulostettua heidän omilta sivuiltaan.

Eläimiin voi tutustua etukäteen kuvakirjojen avulla tai tutustumalla ohessa olevaan kuvatauluun eläimistä. Kuvataulun voi ottaa mukaan retkelle ja merkata esimerkiksi tarroilla tai rastilla päivän aikana nähdyt eläimet. Kuvataulun ja kartan avulla on helppo muistella retkiä myös jälkikäteen ja kertoa nähdyistä eläimistä tai koetuista huvipuistoelämyksistä esimerkiksi kummille ja mummille.

Tulostettava kuvataulu - eläintarhan eläimiä (pdf)


Kesäisessä metsässä on paljon ihmeteltävää ja tutkittavaa

Löydättekö muurahaisia? Kasvaako metsäpolun varrella koivuja? Löytyykö kukkia? Tunnistatko ampiaisen? Miltä tuntuu sammal? Voitte ottaa kuvataulun mukaan metsäretkelle ja tunnistaa sekä nimetä sen avulla erilaisia lajea, kuten puita, kasveja ja hyönteisiä.

Tulostettava kuvataulu lajien tunnistukseen (pdf)


Keskustelutaulu lautapelien pelaamiseen

Äitienpäivän lähestyessä mikä olisikaan mukavampi lahja kuin yhdessä vietetty aika lautapelejä pelaillen. Tulosta pelitaulu tai avaa tiedosto kännykän tai tabletin näytölle helpottamaan vuorovaikutusta pelitilanteessa. Kenen vuoro ja montako kierrosta pelataan?

Tulostettava pelitaulu (pdf)


Runoillen vapun viettoon

Sain ilmapallon punaisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne lentää palloni punainen, luo auringon kauniin keltaisen.


Sain ilmapallon sinisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne lentää palloni tuo, matkaako veikeän kuu-ukon luo?


Sain ilmapallon keltaisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne palloni matka vie, yli koivujen valkoisten kulkeeko tie?

- Marika Luokkala

Voitte ottaa myös oikeat ilmapallot mukaan runoiluun ja leikkiä sanojen mukaisesti. "Tuuli kun poskiaan pullistaa", pullistakaa posket niin suuriksi kuin mahdollista ja "korkeuksiin kun pallo matkustaa", kurottakaa käsillä korkeuksiin. "Minkä värisen pallon sinä sait?" Samalla opitaan tunnistamaan ja nimeämään värejä.

Tulostettava kuvataulu runosta (pdf)


Sadutus

Sadutuksessa lapsi, nuori tai aikuinen saa kertoa sadun tai tarinan juuri sellaisena kuin itse haluaa ja saduttaja kirjaa sadun juuri niinkuin se kerrotaan. Saduttaa voidaan myös kuvilla tai piirtämällä. Jos sadutettavan on vaikea tuottaa puhetta, valmiilla kuvatauluilla voidaan osallistua sadun kerrontaan. Kuvista voidaan valita esimerkiksi sadun päähenkilöt, mihin ja millä he sadussa matkustavat sekä mitä he matkallaan syövät. Sadutuksen tavoitteena on rohkaistua ja harjaantua myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksistaan ja ilmaisemaan itseään. On tärkeää kokea, että tulee kuulluksi ja arvostetuksi. Kun satu on valmis, se voidaan lukea ääneen esimerkiksi koko perheelle. Tulostettavat kuvataulut sadutukseen:

Sadun päähenkilö (pdf)

Päähenkilön kaveri (pdf)

Paikkoja (pdf)

Kulkuneuvoja (pdf)

Syötäviä (pdf)


Karhu ja kevään merkit -leikki

Karhu on herännyt pitkän talven jälkeen talviuniltaan. Mitä kaikkea karhu näkee, kuulee, haistaa ja maistaa keväisessä luonnossa? Lähde karhun kanssa tutkimusmatkalle keväiseen luontoon. Kuvat tukevat puheen ymmärtämistä ja kerrontaa. Mitä muita kevään merkkejä keksit?

Tulostettava kuvataulu (pdf) kevään merkkejä

Leikkipankki -sivustolta löydät myös kuvataulusta tehdyn satuliikunta -leikin. Siihen voit tutustua Leikkipankissa.


Mitä mukaan reppuun tai laukkuun?

Unohtuuko lapselta usein koulurepusta tärkeitä asioita kuten kotiavaimet tai penaali? Koulurepun pakkaaminen vaatii harjoittelua, jotta siitä muodostuu rutiini. Koulureppu kannattaa pakata jo illalla valmiiksi ja sopia lapsen kanssa, missä reppua säilytetään kotona. Näin se löytyy aina samasta paikasta.

Kuvat koulutarvikkeista ja muista tärkeistä tavaroista, kuten kotiavaimista ja puhelimesta muistuttavat lasta niiden pakkaamisesta koulureppuun. Lapsi voi esimerkiksi siirtää esinekuvan reppukuvan päälle aina, kun kyseinen tavara on pakattu. Voit tulostaa valmiit kuvat tai piirtää niitä yhdessä lapsen kanssa.

Verraton -lehden sivuilta voit lukea ohjeet reppumateriaalin tekoon.

Tulostettavat kuvat (pdf). 1

Tulostettavat kuvat (pdf). 2


Aiheeseen liittyvät