Materiaalit ja vinkit arkeen

Tällä sivulla julkaistaan uusia materiaaleja säännöllisesti. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa. Vinkkejä löytyy sekä lapsille, perheille että aikuisille. Ota vinkit käyttöösi esimerkiksi isovanhempien ja lastenlasten vuorovaikutushetkiin sekä erilaisiin ryhmätoimintoihin!

Löydät tältä etusivulta jatkossa vain uusimmat julkaisut!

Vanhemmat materiaalit ja vinkit löytyvät otsikoiden alta.


Keväisessä metsässä on paljon ihmeteltävää ja tutkittavaa

Löydättekö muurahaisia? Kasvaako metsäpolun varrella koivuja? Löytyykö jo kukkia? Tunnistatko ampiaisen? Miltä tuntuu sammal? Voitte ottaa kuvataulun mukaan metsäretkelle ja tunnistaa sekä nimetä sen avulla erilaisia lajea, kuten puita, kasveja ja hyönteisiä.

Tulostettava kuvataulu lajien tunnistukseen (pdf)


Keskustelutaulu lautapelien pelaamiseen

Äitienpäivän lähestyessä mikä olisikaan mukavampi lahja kuin yhdessä vietetty aika lautapelejä pelaillen. Tulosta pelitaulu tai avaa tiedosto kännykän tai tabletin näytölle helpottamaan vuorovaikutusta pelitilanteessa. Kenen vuoro ja montako kierrosta pelataan?

Tulostettava pelitaulu (pdf)


Runoillen vapun viettoon

Sain ilmapallon punaisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne lentää palloni punainen, luo auringon kauniin keltaisen.


Sain ilmapallon sinisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne lentää palloni tuo, matkaako veikeän kuu-ukon luo?


Sain ilmapallon keltaisen, sen lentoa katson ihaillen.
Tuuli kun poskiaan pullistaa, korkeuksiin pallo matkustaa.
Minne palloni matka vie, yli koivujen valkoisten kulkeeko tie?

- Marika Luokkala

Voitte ottaa myös oikeat ilmapallot mukaan runoiluun ja leikkiä sanojen mukaisesti. "Tuuli kun poskiaan pullistaa", pullistakaa posket niin suuriksi kuin mahdollista ja "korkeuksiin kun pallo matkustaa", kurottakaa käsillä korkeuksiin. "Minkä värisen pallon sinä sait?" Samalla opitaan tunnistamaan ja nimeämään värejä.

Tulostettava kuvataulu runosta (pdf)


Sadutus

Sadutuksessa lapsi, nuori tai aikuinen saa kertoa sadun tai tarinan juuri sellaisena kuin itse haluaa ja saduttaja kirjaa sadun juuri niinkuin se kerrotaan. Saduttaa voidaan myös kuvilla tai piirtämällä. Jos sadutettavan on vaikea tuottaa puhetta, valmiilla kuvatauluilla voidaan osallistua sadun kerrontaan. Kuvista voidaan valita esimerkiksi sadun päähenkilöt, mihin ja millä he sadussa matkustavat sekä mitä he matkallaan syövät. Sadutuksen tavoitteena on rohkaistua ja harjaantua myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksistaan ja ilmaisemaan itseään. On tärkeää kokea, että tulee kuulluksi ja arvostetuksi. Kun satu on valmis, se voidaan lukea ääneen esimerkiksi koko perheelle. Tulostettavat kuvataulut sadutukseen:

Sadun päähenkilö (pdf)

Päähenkilön kaveri (pdf)

Paikkoja (pdf)

Kulkuneuvoja (pdf)

Syötäviä (pdf)

Kevätbingo

Tässä materiaalissa on kaksi bingosivua, joista toinen sopii lähiluontoon ja toinen kaupunkiympäristöön. Tulosta paperille tai avaa tiedosto kännykän tai tabletin näytölle ja lähde kävelylle lähiluontoon tai kaupunkiympäristöön. Löydätkö kevään merkit? Jos haluat, ota samalla valokuvia ympäristöstä ja lähetä kevätterveisiä kaverille! Voit joko koittaa saada bingorivin valmiiksi, tai valita itse ennen retkeä, mitkä kohteet haluat etsiä. Sopii kaikenikäisille. (Bingoalustat tehty Papunetin kuvatyökalulla)

Tulostettava kevätbingo (kuvataulu, pdf)

Keväisiä kuvia bingoalustassa


Karhu ja kevään merkit -leikki

Karhu on herännyt pitkän talven jälkeen talviuniltaan. Mitä kaikkea karhu näkee, kuulee, haistaa ja maistaa keväisessä luonnossa? Lähde karhun kanssa tutkimusmatkalle keväiseen luontoon. Kuvat tukevat puheen ymmärtämistä ja kerrontaa. Mitä muita kevään merkkejä keksit?

Tulostettava kuvataulu (pdf) kevään merkkejä

Leikkipankki -sivustolta löydät myös kuvataulusta tehdyn satuliikunta -leikin. Siihen voit tutustua Leikkipankissa.


Puhetta terveydestä

Ota käyttöösi kuvatuki terveydenhuollon keskusteluihin. Kuvatuen avulla voi kuvailla oireita ja tunteita, jos sanallinen asioiden kuvailu tuottaa haastetta. Tarkoitettu henkilöille joilla on afasia, sekä heidän kanssaan työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille. Tulosta ja ota vapaasti käyttöösi!

Puhetta terveydestä-materiaalin kansilehti. Potilas ja lääkäri kuvassa vierekkäin. Kuvatuki terveydenhuollon keskusteluihin. Avuksi henkilölle, jolla on afasia.


Mitä mukaan reppuun tai laukkuun?

Unohtuuko lapselta usein koulurepusta tärkeitä asioita kuten kotiavaimet tai penaali? Koulurepun pakkaaminen vaatii harjoittelua, jotta siitä muodostuu rutiini. Koulureppu kannattaa pakata jo illalla valmiiksi ja sopia lapsen kanssa, missä reppua säilytetään kotona. Näin se löytyy aina samasta paikasta.

Kuvat koulutarvikkeista ja muista tärkeistä tavaroista, kuten kotiavaimista ja puhelimesta muistuttavat lasta niiden pakkaamisesta koulureppuun. Lapsi voi esimerkiksi siirtää esinekuvan reppukuvan päälle aina, kun kyseinen tavara on pakattu. Voit tulostaa valmiit kuvat tai piirtää niitä yhdessä lapsen kanssa.

Verraton -lehden sivuilta voit lukea ohjeet reppumateriaalin tekoon.

Tulostettavat kuvat (pdf). 1

Tulostettavat kuvat (pdf). 2


Vihjekortit videopuheluiden tueksi

Puheenvuoron ottaminen videpuhelussa voi olla haastavaa kielellisten vaikeuksien vuoksi. Tulosta ja leikkaa tästä avuksi vihjekortit, joita voi näyttää kameralle puheenvuoron ottamiseksi. Kortit sopivat erityisen hyvin ryhmäkeskusteluihin. Mukavia jutteluhetkiä!

Tulostettava materiaali (pdf).

Kuva jossa on fraasit: Haluan sanoa jotakin, puhu hitaammin, en näe, en kuule.Aiheeseen liittyvät