Materiaalit ja vinkit arkeen

Tällä sivulla julkaistaan uusia materiaaleja säännöllisesti. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa. Vinkkejä löytyy sekä lapsille, perheille että aikuisille. Ota vinkit käyttöösi esimerkiksi isovanhempien ja lastenlasten vuorovaikutushetkiin sekä erilaisiin ryhmätoimintoihin!

Löydät tältä etusivulta jatkossa vain uusimmat julkaisut!

Vanhemmat materiaalit ja vinkit löytyvät otsikoiden alta.


Karhu ja kevään merkit -leikki

Karhu on herännyt pitkän talven jälkeen talviuniltaan. Mitä kaikkea karhu näkee, kuulee, haistaa ja maistaa keväisessä luonnossa? Lähde karhun kanssa tutkimusmatkalle keväiseen luontoon. Kuvat tukevat puheen ymmärtämistä ja kerrontaa. Mitä muita kevään merkkejä keksit?

Tulostettava kuvataulu (pdf) kevään merkkejä

Leikkipankki -sivustolta löydät myös kuvataulusta tehdyn satuliikunta -leikin. Siihen voit tutustua Leikkipankissa.


Puhetta terveydestä

Ota käyttöösi kuvatuki terveydenhuollon keskusteluihin. Kuvatuen avulla voi kuvailla oireita ja tunteita, jos sanallinen asioiden kuvailu tuottaa haastetta. Tarkoitettu henkilöille joilla on afasia, sekä heidän kanssaan työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille. Tulosta ja ota vapaasti käyttöösi!

Puhetta terveydestä-materiaalin kansilehti. Potilas ja lääkäri kuvassa vierekkäin. Kuvatuki terveydenhuollon keskusteluihin. Avuksi henkilölle, jolla on afasia.


Mitä mukaan reppuun tai laukkuun?

Unohtuuko lapselta usein koulurepusta tärkeitä asioita kuten kotiavaimet tai penaali? Koulurepun pakkaaminen vaatii harjoittelua, jotta siitä muodostuu rutiini. Koulureppu kannattaa pakata jo illalla valmiiksi ja sopia lapsen kanssa, missä reppua säilytetään kotona. Näin se löytyy aina samasta paikasta.

Kuvat koulutarvikkeista ja muista tärkeistä tavaroista, kuten kotiavaimista ja puhelimesta muistuttavat lasta niiden pakkaamisesta koulureppuun. Lapsi voi esimerkiksi siirtää esinekuvan reppukuvan päälle aina, kun kyseinen tavara on pakattu. Voit tulostaa valmiit kuvat tai piirtää niitä yhdessä lapsen kanssa.

Verraton -lehden sivuilta voit lukea ohjeet reppumateriaalin tekoon.

Tulostettavat kuvat (pdf). 1

Tulostettavat kuvat (pdf). 2


Vihjekortit videopuheluiden tueksi

Puheenvuoron ottaminen videpuhelussa voi olla haastavaa kielellisten vaikeuksien vuoksi. Tulosta ja leikkaa tästä avuksi vihjekortit, joita voi näyttää kameralle puheenvuoron ottamiseksi. Kortit sopivat erityisen hyvin ryhmäkeskusteluihin. Mukavia jutteluhetkiä!

Tulostettava materiaali (pdf).

Kuva jossa on fraasit: Haluan sanoa jotakin, puhu hitaammin, en näe, en kuule.Aiheeseen liittyvät