Afasia-materiaalit

Tällä sivulla julkaistaan afasiaan liittyviä materiaaleja säännöllisesti. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa. Vinkkejä on sekä kotiharjoitteluun että ryhmiin. Löydät tältä etusivulta vain uusimmat julkaisut. Vanhemmat materiaalit ja vinkit löytyvät otsikoiden alta.


Totuus vai tehtävä

Totuus vai tehtävä on monille lapsuudesta tai nuoruudesta tuttu seurapeli. Kun vuoro osuu kohdalle, pelaaja saa valita, haluaako hän vastata johonkin kysymykseen vai suorittaa jonkin tehtävän. Tämä peli sopii henkilöille, jotka hyötyvät valmiista vastausvaihtoehdoista. Tehtävien tekeminen onnistuu pöydän ääressä istuen.

Vuoron vaihtuminen

Vaihtoehto 1: Vuorossa oleva pelaaja voi valita seuraavan.

Vaihtoehto 2: Pullonpyörityksessä pullo asetetaan kyljelleen pelaajien keskelle. Ensimmäisellä kerralla ohjaaja pyörittää pulloa. Pelaaja, johon pullonsuu osoittaa, valitsee totuuden tai tehtävän. Kun on aika antaa vuoro seuraavalle, pelaaja pyörittää pulloa.

Vaihtoehto 3: Pelaajan nimen voi arpoa digitaalisella onnenpyörällä. Netissä on useita sivustoja, joilla voi tehdä oman onnenpyörän. Jos mainokset eivät haittaa, niin voit kokeilla esimerkiksi Wheel of Names -onnenpyörää.

Tulosta Totuus-kortit tästä

Tulosta Tehtävä-kortit tästä

image-1.png


Arvaa kuka?

Harjoituksen tavoitteena on harjoitella kyllä/ei-kysymysten esittämistä sekä vastaamista. Harjoituksessa saa käyttää apuna kaikkia puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiokeinoja (piirtäminen, eleet, kirjoittaminen jne..)

Leikkaa lehdistä kuvia julkisuuden henkilöistä. Kirjoita julkkisten nimet toiselle paperille.

Leikatut henkilökortit jaetaan kuvapuoli alaspäin pinoon pöydälle. Jätä esille myös nimilistaus, nimiä voi käyttää arvaamisen apuna.

Arvatkaa vuorotellen, mikä henkilö on kulloinkin kyseessä. Arvuuttelu tapahtuu kyllä/ei -kysymysten avulla, kuten "Onko hänellä silmälasit?" "Onko hän nainen?" "Onko hän lääkäri?"

Tulosta kysymyslista sanoina tästä (pdf-tiedosto).

Tulosta kysymykset kuvitettuina tästä (pdf-tiedosto).

Mies ja kysymysmerkki (Kuva: Papunet, Sclera)


Ystävänpäivän jana

Ystävänpäivään sopivia janakysymyksiä. Liiku janalla ja kerro -tehtävät sopivat tehtäväksi pienessä porukassa. Kysymyksiin vastaamiseksi ei tarvita sanoja, vaan niihin voi vastata liikkumalla vastauksen luo tai osoittamalla vastauksen kädellä. Voit myös jäädä janan keskelle. Tulosta vaihtoehdot, aseta ne lattialle, ulkona maahan, pöydälle tai seinälle ja laittakaa peli käyntiin. Jana toimii myös videopuhelussa, jolloin mielipiteen voi näyttää käden ylä-ala-suunnalla.

Tulosta tästä ystävänpäivän jana (pdf)


Kapteeni käskee

Lapsuudesta tuttu leikki sopii myös aikuisille. Kokeile esimerkiksi ryhmän aloitukseen, liikuntapaussiksi tai lastenlasten ja isovanhempien yhteiseksi vuorovaikutus-hetkeksi.

Tulosta tästä kapteeni käskee -liikkeitä kuvitettuina ja keksi itse lisää! Ohjeet voi näyttää toiselle myös pelkästään eleillä, puhe ei ole välttämätöntä. Millaisia liikkeitä keksit?

Kapteeni käskee -kortit (pdf, 2 sivua)


Liiku janalla ja kerro

Liiku janalla ja kerro -tehtävät sopivat tehtäväksi pienessä porukassa. Kysymyksiin vastaamiseksi ei tarvita sanoja, vaan niihin voi vastata liikkumalla sen vaihtoehdon luokse, joka vastaa omaa mielipidettäsi. Jos et osaa päättää, jää "janan" keskelle! Tulosta vaihtoehdot, aseta ne lattialle, ulkona maahan, pöydälle tai seinälle ja laittakaa peli käyntiin. Kokeile ja opi uusia puolia kaveristasi!

Tulosta talviset janakysymykset. (pdf-tiedosto)
Lisää janatehtäviä löydät Ryhmärenki-sivustolta (linkki vie ulkoiselle sivulle).

Talvinen maisemakuva. Lunta, kuusia ja mökki. Sininen taivas.


Piilosana: talviurheilua

Keksitkö, mitkä talviset urheilulajit on piilotettu tähän hirsipuu-tehtävään?

c94ebbaa2ac447ad9d2906c473e15279Talviurheilua


 

Aiheeseen liittyvät