Siirry sisältöön
26.1.2023

Sydän- ja aineenvaihduntatautien kasautuminen suurentaa dementiariskiä entisestään

Sydän- ja verisuonitaudit, aivoverenkiertohäiriöt ja tyypin 2 diabetes kaikki suurentavat riskiä sairastua dementiaan, mutta riski on erityisen suuri silloin, kun sama potilas sairastaa useita sairauksia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan osa yhteydestä voi myös johtua geeneistä, jotka altistavat sekä sydän- ja aineenvaihduntasairauksille että dementialle.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat lähes 18 000 yli 60-vuotiaan kaksosen 18-vuotiseen seurantaan. Seurannan alkaessa 3 300 osallistujaa sairasti yhtä ja 840 kahta tai useampaa sydän- ja aineenvaihduntasairautta. Dementia todettiin 3 000 osallistujalla seurannan aikana.

Riski sairastua dementiaan oli lähes puolitoistakertainen osallistujilla, jotka sairastivat yhtä, ja yli kaksinkertainen osallistujilla, jotka sairastivat kahta tai useampaan sydän- ja aineenvaihduntasairautta. Tämä havaittiin verrattuna osallistujiin, jotka olivat säästyneet sairauksilta.

Koska osallistujat olivat kaksosia, tutkijoiden oli mahdollista selvittää myös geenien vaikutuksia sairastumisriskeihin. Tutkijat löysivät viitteitä siitä, että ainakin osa sydän- ja aineenvaihduntasairauksien ja dementian yhteydestä johtui niille kummallekin altistavista geeneistä, mutta tältä osin kaivataan suurempaa aineistoa ja uusia tutkimuksia.

Ruotsalaisten havainnot vahvistavat näyttöä sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja dementian yhteyksistä ja osoittavat yhteyden olevan sitä voimakkaampi mitä useampia sairauksia potilaalla on samanaikaisesti. Riskit olivat suurimmat, kun sydän- ja aineenvaihduntasairaudet olivat alkaneet jo keski-iässä.


Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim

(European Heart Journal 2023;ehac744)
https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehac744