Uusien verisuonitapahtumien ehkäisy

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen on luonnollista pelätä uutta aivoverenkiertohäiriötä. Uusiutumisriski on noin 10 % enemmän verrattuna muuhun väestöön. Onneksi aivoverenkiertohäiriön uusimista voidaan vähentää hyvällä riskitekijöiden hoidolla.

Riskitekijöiden hyvä hoito tarkoittaa sitä, että mahdollisesti koholla oleva verenpaine, rasva-arvot tai verensokeri hoidetaan lääkkeellisesti ja lääkkeettömästi siten, että arvot saadaan normaaleiksi. Useimmiten näihin aloitetut lääkitykset jatkuvat koko loppuelämän. Yleensä myös hormonaalinen korvaushoito ja ehkäisytabletit lopetetaan, koska ne voivat lisätä tulppariskiä.

Aivoinfarktin ja TIA-kohtauksen jälkeen aloitetaan veritulppia ehkäisevä lääkitys (ASA eli aspiriini, dipyridamoli tai klopidogreeli) tai verenohennuslääkitys.

Aivoverenvuodon jälkeen pysyvä ja tehokas verenpainelääkitys on erittäin tärkeää. Määrättyä lääkitystä ei tule lopettaa tai jättää ottamatta.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositellaan vuosittaista lääkärin seurantaa. Kontrollikäynneillä käydään läpi riskitekijöiden hoito ja lääkitykset sekä arvioidaan kuntoutustarvetta.

Voit itse vaikuttaa uusien aivoverenkiertohäiriöiden riskiin terveillä elämäntavoilla:

  • lopeta tupakointi
  • käytä alkoholia kohtuudella (max. 2 ravintola-annosta/vrk/miehet ja 1 ravintola-annos/vrk/naiset)
  • laihduttamalla 5-10%, jos sinulla on ylipainoa
  • liikkumalla vähintään 30 min päivittäin
  • syömällä runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, kalaa ja hyviä rasvoja, ja vähän tyydyttyneitä rasvoja ja suolaa