Aivoverenkiertohäiriön uusiutumisen ehkäisy

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen on luonnollista pelätä uutta aivoverenkiertohäiriötä. Sairastumisriski aivoverenkiertohäiriöön on sen sairastaneella noin 10 prosenttia korkeampi verrattuna muuhun väestöön. Onneksi tätä voidaan pienentää riskitekijöiden hyvällä hoidolla.

Riskitekijöiden hyvä hoito tarkoittaa mahdollisesti koholla olevan verenpaineen, rasva-arvojen tai verensokerin hoitoa lääkkeellisesti ja lääkkeettömästi niin, että arvot saadaan normaaleiksi. Useimmiten näistä syistä aloitetut lääkitykset jatkuvat koko loppuelämän. Yleensä myös hormonaalinen korvaushoito ja ehkäisytablettien käyttö lopetetaan, koska ne voivat lisätä riskiä verisuonitukokseen.

Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoinfarktin eli TIA-kohtauksen jälkeen aloitetaan versisuonitukoksia ehkäisevä lääkitys (ASA eli aspiriini, dipyridamoli tai klopidogreeli) tai verenohennuslääkitys.

Aivoverenvuodon jälkeen pysyvä ja tehokas verenpainelääkitys on erittäin tärkeää. Määrättyä lääkitystä ei tule lopettaa tai jättää ottamatta.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen suositellaan vuosittaista lääkärin seurantaa. Kontrollikäynneillä käydään läpi riskitekijöiden hoito ja lääkitykset sekä arvioidaan kuntoutustarvetta.

Lue lisää mitä eri aivoverenkiertohäiriöillä tarkoitetaan.

Voit itse vaikuttaa uusien aivoverenkiertohäiriöiden riskiin terveillä elämäntavoilla:

  • lopeta tupakointi
  • käytä alkoholia kohtuudella (max. 2 ravintola-annosta/vrk/miehet ja 1 ravintola-annos/vrk/naiset)
  • laihduttamalla 5-10 prosenttia, jos sinulla on ylipainoa
  • liikkumalla vähintään 30 minuuttia päivittäin
  • syömällä runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä, täysjyväviljaa, kalaa ja hyviä rasvoja, ja vähän tyydyttyneitä rasvoja ja suolaa

Lue lisää aivoverenkiertohäiriöiden ennaltayhkäisystä.