Aivoterveysosaajat

Aivoliitto kouluttaa vapaaehtoisia aivoterveysosaajia, jotka pitävät aivoterveysluentoja asiasta kiinnostuneille tahoille.

Kouluttaudu

Aivoterveysosaajana pidät aivoterveysluentoja ja jaat tietoa aivoterveydestä sekä tavoista edistää sitä. Apunasi ja tukenasi tehtävässä ovat Aivoliitto sekä oman alueesi paikallinen aivoyhdistys. Tarjoamme sinulle mielenkiintoisen vapaaehtoistehtävän ja aivoterveysosaajien muodostaman yhteisön. Koulutus on osallistujille maksuton ja mukaan valitaan 20 osallistujaa/ koulutuspaikkakunta. Painotamme valinnoissa osallistujan asuinpaikkakuntaa yhteistöyhdistysten alueella.

Vapaaehtoiset koulutetaan tehtäväänsä. Koulutus antaa tietoa aivoista ja aivoterveydestä sekä antaa vinkkejä vapaaehtoisena toimimiseen ja aivoterveysluentojen pitämiseen. Saat myös valmiita materiaaleja, joita voit hyödyntää luennoillasi.

Koulutuksen sisältö

Koulutuksen pääteemat ovat:

 • Aivoterveys arjessa
 • Aivojen anatomia ja toiminta
 • Koukuttuvat aivomme
 • Uni, ravinto ja liikunta. Mitä muuta aivomme tarvitsevat?
 • Miten motivoin itseäni ja muita aivoterveellisempään arkeen?

Toteutus

Aivoterveys-koulutus toteutetaan pääosin verkossa ja se sisältää itsenäisen työskentelyn lisäksi ryhmätöitä ja muuta vuorovaikutuksellista oppimista muiden osallistujien kanssa. Aivoterveysluentojen pääpaino on elintapoihin vaikuttamisessa, aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyssä ja omahoidon opettelemisessa (esimerkiksi verenpaineen mittaaminen, eteisvärinän tunnistaminen).​ Tavoitteena on kertoa aivoterveydestä ja sen edistämisestä pienin arjen valinnoin kannustavasti ja armollisuutta korostaen. Luentoja voi järjestää yhdessä paikallisen aivoyhdistyksen tai toisen koulutetun aivoterveysosaajan kanssa.

Vapaaehtoistyö on siitä kiitollista, että sen määrän voit päättää itse oman elämäntilanteesi mukaan. Luentoja voit siis pitää niin usein kuin itse haluat.

Koulutuksen järjestää Aivoliiton Hyvinvoiva kovalevy-hanke.

Koulutuksen kesto

Koulutuksen kokonaiskesto on n. 20 tuntia ja siihen sisältyy yhteensä kuusi tapaamiskertaa. Koulutukset toteutetaan ns. hybridimallilla, jolloin tapaamme kaksi kertaa kasvotusten ja näiden tapaamisten välissä neljä kertaa verkossa Teamsin välityksellä. Tapaamiset jakautuvat viidelle peräkkäiselle viikolle.

Koulutuksen ajankohta

Ilmoitamme vuoden 2024 alkavista koulutuksista alkuvuonna.

Aivoterveysosaaja mukaan tapahtumaasi

Koulutetut aivoterveysosaajat ovat vapaaehtoisia toimijoita, jotka edistävät aivoterveystietämyksen lisääntymistä erilaisissa paikallisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.

Aivoterveysosaajiamme toimii tällä hetkellä seuraavilla alueilla:

 • Etelä-Pohjanmaa
 • Varsinais-Suomi
 • Kainuu
 • Kanta-Häme
 • Pohjois-Karjala
 • Pohjois-Savo