Näin ehkäiset aivoverenkiertohäiriön

Aivoverenkiertohäiriöille altistavat monet tekijät. Kaikkiin, kuten ikään ei voi itse vaikuttaa. Useita riskitekijöitä voi kuitenkin välttää omilla teoilla ja valinnoilla.

Tärkeimpiä aivoverenkiertohäiriön (AVH) riskitekijöitä, joihin voit itse vaikuttaa ovat:

Verenpaine

Kohonnut verenpaine lisää sairastumisriskin moninkertaiseksi. Kohonneen verenpaineen tehokas hoitaminen kannattaa, sillä se vähentää sairastumisriskiä viidessä vuodessa jopa 40 %. Lue lisää verenpaineesta ja sen hoitamisesta.

Eteisvärinä

Eteisvärinä ja muut sydänperäiset syyt selittävät aivoinfarkteista lähes kolmasosan. Eteisvärinä eli epätasainen sydämen rytmi altistaa verihyytymän syntymiselle sydämen sisällä. Sieltä se voi lähteä liikkeelle aivoverenkiertoon tukkien jonkin aivovaltimoista. Usein oireettomanakin esiintyvän eteisvärinän voi tunnistaa pulssia tunnustelemalla. Lue lisää eteisvärinästä ja sen tunnistamisesta: tunnepulssisi.fi.

Myös sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti ja läppäviat lisäävät riskiä.

Elintavat:

  • Tyypin 2 diabetes
  • Tupakka ja alkoholi
  • Korkea kolesteroli
  • Ylipaino
  • Vähäinen liikunta

Lue lisää elintapoihin liittyvien riskien ehkäisystä.

Vältä riskien kasautumista

Muita riskitekijöitä ovat ikä, miessukupuoli, perinnölliset tekijät sekä naisilla raskausajan diabetes ja vaihdevuodet. Aivoverenkiertohäiriö on usein seurausta monen tekijän vuosikymmeniä kestäneestä yhteisvaikutuksesta. Joskus ilmenee laukaisevana tekijänä esimerkiksi tulehdussairaus, runsas alkoholin käyttö tai poikkeuksellisen kova henkinen tai ruumiillinen rasitus.

Laske oma sairastumisriskisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) FINRISKI-testillä.

Lue lisää aivoterveydestä.

Katso video aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöistä.

 

Aiheeseen liittyvät