Vertaistukea kehitykselliseen kielihäiriöön

Vertaistukea tarvitaan usein silloin, kun huoli lapsen puheen kehityksestä herää tai lapsi saa kehityksellinen kielihäiriö -diagnoosin. Lapsen vanhemmat toivovat löytävänsä samassa elämäntilanteessa olevan toisen vanhemman. Vertaistuki antaa tukea ja vinkkejä arkeen sekä auttaa perhettä jäsentämään paremmin myös tulevaisuuden haasteita. Vertaistukea kaipaa usein myös nuori tai aikuinen, joka on jo lapsena saanut diagnoosin. Vertaistuki antaa kokemuksen siitä, että ei ole yksin, kun asioita voi jakaa saman kokeneen kanssa. Aivoliitossa vertaistukea tarjotaan monella tapaa.

Vertaistukea ryhmistä eri puolella Suomea

Lähellä sinua toimii Aivoliiton jäsenyhdistysten vanhempien, nuorten ja lasten ryhmiä sekä kerhoja ja harrasteryhmiä. Myös uusia ryhmiä on mahdollisuus perustaa tarpeen mukaan. Tällöin voi olla yhteydessä valtakunnalliseen Suomen Kielipolku -yhdistykseen tai Aivoliiton vapaaehtoistoiminnan suunnittelijaan.

Kommunikaatiokeskuksen Arjen vinkit vanhemmille -toiminta tarjoaa vanhemmille Vinkkipäiviä eri puolella Suomea. Vinkkipäivässä tapaat muita vanhempia samalta alueelta.

Nuorille aikuisille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö, on omaa vertaisryhmätoimintaa jäsenyhdistyksellämme Suomen Kielipolulla. Tutustu toimintaan.

Henkilökohtaista vertaistukea

Huom! Vertaistukivälitys on henkilökunnan kesäloman vuoksi tauolla ajalla 29.6.-31.7.2024. Vastaamme tukipyyntöihin jälleen 1.8.2024 alkaen.

Voit hakea henkilökohtaista vertaistukea Aivoliiton vertaistukihenkilövälityksen kautta koko Suomen alueelta. Vertaistukihenkilömme ovat koulutettuja ja vaitiolovelvollisia vapaaehtoisia. Ota yhteyttä oheisella lomakkeella tai lähetä sähköpostia Enable JavaScript to view protected content..

Vertaistukea verkosta

Vanhemmille:

Arjen vinkit vanhemmille -ryhmä on suljettu keskusteluryhmä Facebookissa. Ryhmässä vanhemmat voivat jakaa kokemuksia ja ajatuksia elämästä, johon kehityksellinen kielihäiriö vaikuttaa. Ryhmässä voidaan myös jakaa arjen sujumista helpottavia vinkkejä, joista esimerkiksi oma perhe on hyötynyt. Ryhmän ylläpitäjiä ovat Aivoliiton työntekijät.

Toimintaa nuorille aikuisille (n. 18–35 v):

Onko sinulla kehityksellinen kielihäiriö (ent. dysfasia) tai siihen viittaavia haasteita? Ovatko sanat toisinaan hukassa, ulkoistatko muistisi mieluiten kännykälle, tai onko vieraassa paikassa liikkuminen joskus sinulle liiankin jännittävä seikkailu? Olet tervetullut mukaan Aivoliiton jäsenyhdistyksen, Suomen Kielipolun nuorten aikuisten Puhu Vaan -toimintaan!

Kehityksellinen kielihäiriö ilmenee eri tavoin nuoruudessa ja nuorena aikuisena. Diagnoosi on pysyvä, mutta oirekuva on muuttunut lapsuudesta. Nuorella aikuisella puhe on usein jo selkeää ja arkipuheen ymmärtäminen onnistuu, mutta haasteita voi esiintyä esim. seuraavissa asioissa:

  • sananlöytämisvaikeudet
  • vaikeudet ymmärtää pitkiä ja monimutkaisia ohjeita tai lauseita sekä kuultuina että luettuina
  • vaikeudet vieraiden kielten oppimisessa
  • luki- ja kirjoittamisvaikeudet
  • laajemmat oppimisvaikeudet
  • sosiaaliset vaikeudet
  • oman toiminnan ohjauksen vaikeudet

Jos edellä mainittu kuulostaa tutulta, Puhu Vaan -toiminta on juuri sinua varten. Toiminnassa vertaistukea saat WhatsApp-ryhmästä, Facebook-ryhmästä, verkkovertaistapaamisista sekä lähitapaamisista. Löydät Suomen Kielipolun Puhu Vaan -toiminnan täältä.

Aiheeseen liittyvät