Siirry sisältöön
22.6.2023

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia: uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset on julkaistu. Ne sisältävät ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruokavalio on sekä terveellinen että ekologinen. Nyt suositellaan entistä kasvipohjaisempaa ruokavaliota, kalansyönnin lisäämistä ja lihansyönnin vähentämistä.

Tänään julkaistava pohjoismaisten ravitsemussuositusten kuudes laitos (NNR 2023) on raportin 40-vuotisen historian suurin päivitys. Siihen on kiteytetty tämän hetken kattavin tieteellinen tietämys siitä, millaista on terveyden ja maapallon kannalta hyvä ruoka.
Suositukset perustuvat parhaaseen saatavissa olevaan tutkimustietoon ruoankulutuksesta, terveydestä ja ympäristöstä.

– Raportti tarjoaa meille tieteellisen perustan, joka osoittaa, että terveellinen ruoka on useimmiten myös ekologista. Terveyden ja ympäristön välillä on monia suuria synergiaetuja, kun pyrimme toteuttamaan ruoankulutuksessa välttämättömän kestävyyssiirtymän, sanoo Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 -hankkeen päällikkö ja Oslon yliopiston professori Rune Blomhoff.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023

Suosittaa kasvipainotteista ruokavaliota

Vuoden 2023 pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin on tutkittu 36 ravintoaineen ja 15 ruoka-aineryhmän terveysvaikutuksia.

Raportti suosittelee pääasiassa kasvipainotteista ruokavaliota, jossa käytetään runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, palkokasveja, perunaa ja täysjyväviljaa.

Lisäksi raportti suosittelee runsasta kalan ja pähkinöiden käyttöä, kohtuullista vähärasvaisten maitovalmisteiden käyttöä, rajoitettua punaisen lihan ja siipikarjan lihan käyttöä ja mahdollisimman vähäistä lihajalosteiden, alkoholin sekä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käyttöä.

”Auttaa pohjoismaalaisia syömään terveellisemmin ja ekologisemmin”

Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia julkaisee Pohjoismaiden ministerineuvosto, ja ne ovat tulosta ainutlaatuisesta pohjoismaisesta yhteistyöstä. Raportti tarjoaa maille yhteisen näyttöperustan, jonka pohjalta ne kehittävät ravitsemus- ja ruokasuosituksia kansalaisilleen.

– Tänään julkaistu raportti auttaa pohjoismaalaisia syömään aiempaa terveellisemmin ja ekologisemmin, koska se linjaa kansallisia suosituksia ja vaikuttaa siten koulujen, sairaaloiden ja muiden julkisten ruokapalveluiden ruokalistoihin, sanoo Pohjoismaiden ministerineuvoston pääsihteeri Karen Ellemann.

Faktaa: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 (NNR 2023)

  • Seuraavien yhdeksän ravintoaineen saantisuositus tai viitearvo on muuttunut merkittävästi suositusten edelliseen laitokseen verrattuna: E-vitamiini, B6-vitamiini, folaatti, B12-vitamiini, C-vitamiini, tiamiini, kalsium, sinkki ja seleeni. Palkokasvit: Käytön lisääminen on suositeltavaa ennen kaikkea ympäristösyistä.
  • Alkoholi: Koska alkoholinkäytölle ei voida asettaa turvallista kynnysarvoa, NNR 2023 -raportin suosituksena on, että kaikkien tulisi välttää alkoholin käyttöä. Mahdollisen käytön tulisi olla hyvin vähäistä. Suositus koskee myös imettäviä naisia. Rajoittavampaa suositusta (täysraittiutta) suositellaan lapsille, nuorille ja raskaana oleville naisille.
  • Viljavalmisteet: Täysjyväviljan käytön lisäämistä puoltavat sen vaikutukset terveyteen ja ympäristöjalanjälkeen. Täysjyväviljaa on suositeltavaa käyttää vähintään 90 g päivässä.
  • Kasvikset, marjat ja hedelmät: Erilaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä on suositeltavaa käyttää 500–800 g tai enemmän päivässä.
  • Kala: Kestävästi hoidetuista kannoista peräisin olevan kalan käytön lisäämistä puoltavat vaikutukset terveyteen ja ympäristöjalanjälkeen. Kalaa on suositeltavaa käyttää 300–450 g viikossa, mistä vähintään 200 g viikossa tulisi olla rasvaista kalaa.
  • Punainen liha: Terveyssyistä on suositeltavaa, että punaista lihaa ei käytetä enempää kuin 350 g viikossa. Jalostetun punaisen lihan käytön tulisi olla mahdollisimman vähäistä. Ympäristösyistä punaista lihaa tulisi käyttää huomattavasti vähemmän kuin 350 g viikossa.