Siirry sisältöön
27.10.2023

Heurekan Aivot narikasta! -näyttely avattiin Saksan Heilbronnissa

Heurekan aivoterveydestä kertova näyttely Aivot narikasta! (Mind your Brain!) on avattu Saksan suurimmassa tiedekeskuksessa Experimentassa Heilbronnissa. Heureka suunnitteli näyttelyn yhteistyössä Aivoliiton kanssa, osana Korvaamaton kovalevy -hanketta. Se oli esillä Heurekassa 12.10.2018–6.9.2020 ja lähti kansainväliseen vientiin heti sulkeuduttuaan. Näyttelyn koki Heurekassa lähes 600 000 tiedekeskusvierailijaa.

Aivot narikasta! (Mind your Brain!) -näyttelyssä tehdään yhdessä hyvää aivoille. Elämyksellinen näyttely koostuu erilaisista aivoja haastavista peleistä ja tehtävistä, joita ratkotaan yhdessä pienryhmissä. Näyttelyn pääviesti on, että aivot muovautuvat ja oppivat läpi elämän, ja meistä jokainen voi vaikuttaa aivojensa hyvinvointiin omalla toiminnallaan.

Mind your Brain! vuokrattiin ensimmäisen kerran Saksaan Experimenta-tiedekeskukseen jo lokakuussa 2020, mutta se ehti olla avoinna tiedekeskuksessa vain kahdeksan päivää 24.–31.10.2020 saavuttaen silloin noin 4 800 kävijää ennen kuin koronapandemian takia koko tiedekeskus jouduttiin sulkemaan. Näyttelyn oli tarkoitus olla Experimentassa esillä toukokuulle 2021 asti, mutta tiedekeskus oli suljettuna koko alkuvuoden. Tämän takia Experimenta päätti vuokrata näyttelyn uudestaan ja näin ollen se on nyt esillä Saksassa 27.10.2023-9.5.2024 nimellä Du und dein Gehirn - ein gutes Team. Näyttely oli ennen Saksaa esillä myös Virossa AHHAA-tiedekeskuksessa Tartossa 24.11.–31.12.2022.

Heurekan näyttelyitä nähnyt maailmassa jo yli 30 miljoonaa

Heurekan taustalla toimivan Tiedekeskussäätiön tytäryhtiö Heureka Overseas Productions Ltd edistää Heurekan toimintaa vuokraamalla ja myymällä Heurekan näyttelyitä muihin tiedekeskuksiin ympäri maailman. Osa näyttelyistä kiertää useita vuosia. Esimerkiksi lokakuussa 10 vuotta täyttänyt mielenterveysaiheinen Heureka tulee hulluksi -näyttely jatkaa edelleen kiertuettaan Yhdysvalloissa nimellä Mental Health: Mind Matters. Vientitoimintaa on ollut Heurekassa jo avajaisvuodesta 1989 alkaen. Sen ansiosta Heurekan näyttelyt ovat saavuttaneet jo yli 30 miljoonan yleisön, sillä Heurekassa näyttelyitä on nähnyt yli 9,6 miljoonaa ihmistä ja muualla maailmassa yli 20,4 miljoonaa ihmistä.

Heureka Overseas Productions Ltd Oy:n verkkosivuilla Aivot narikasta! -näyttelyn kuvaus: https://www.heureka.fi/mind-your-brain/
Experimenta-tiedekeskuksen verkkosivut: https://www.experimenta.science/en/