Nielemisvaikeudet

Aivoverenkiertohäiriön jälkeen voi esiintyä nielemisvaikeuksia, dysfagiaa. Usein nielemisvaikeudet helpottavat pian aivoverenkiertohäiriön jälkeen, mutta joskus oireet saattavat jäädä pitkäaikaisiksi.

Nielemisvaikeudet voivat olla seurausta suun ja nielun alueen toimintahäiriöistä, halvauksesta, nielemisen refleksien hitaudesta tai toimimattomuudesta. Ruuan ja juoman käsittely suussa tai ruuan nieleminen voi olla vaikeutunut.

Oireena nielemisvaikeudesta voi olla esimerkiksi yskiminen ruokailun yhteydessä juoman tai ruuan mennessä "väärään kurkkuun". Tällöin ruoka tai juoma osuu hengitysrakenteisiin, mutta ei välttämättä mene hengitysteihin (= aspiraatio). Kuitenkin jatkuva ruokailun yhteydessä yskiminen on riskitekijä aspiroinnille. Joskus aspirointia tapahtuu, vaikka henkilö ei yskisikään. Tätä kutsutaan hiljaiseksi aspiraatioksi ja voidaan todeta vain videofluorografisella tutkimuksella.

Ruuan tai juoman aspirointi on riski yleisterveydelle ja on merkittävä tekijä keuhkokuumeiden aiheuttajana esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden yhteydessä. Siksi nielemisvaikeuksien tutkiminen ja hoitaminen on erittäin tärkeää.

Syyt jatkuvaan yskimiseen ruokailun yhteydessä olisi hyvä selvittää, jos ne jatkuvat pitkään ja aiheuttavat haittaa riittävän ravinnon saamiselle tai muulle ruokailuarjessa selviämiselle. Nielemisvaikeuksien arvion sekä nielemisen kuntoutusta toteuttaa puheterapeutti.

Puheterapiassa harjoitellaan erilaisia keinoja, joilla nielemisvaikeutta voidaan helpottaa. Usein pienillä asioilla, asennon ja ruuan koostumuksen muutoksilla, pystytään saamaan nieleminen turvallisemmaksi.


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.